Van 100 meter naar een halve marathon

Uncategorized Apr 18, 2020

Christiaans verhaal over hardlopen.

Dit is mijn verhaal over een sport, waar ik uit het niets mee begon, maar die mij heel veel heeft gegeven, die mij door een lange werkloze periode hielp, die mij uitdaagde en mij prestaties liet leveren die ik in het verleden niet voor mogelijk had gehouden. 

Beginnen met hardlopen

Mijn verhaal begint in het voorjaar van 2017. Ik was net afgestudeerd als verkeerskundige bij de NHTV in Breda. Na een tijd van hard aanpoten had ik ineens weer zeeën van tijd. Naast het zoeken naar een baan, moest ik op zoek naar andere activiteiten om de tijd door te komen. Ik had pas een Apple Watch aangeschaft waarop je ook sportactiviteiten kon vastleggen.

Dus trok ik een keer een paar oude gympen aan en begon in een park bij mij in de buurt te rennen.

Ik begon eerst met hardlopen van stukken van ongeveer 100 meter met wandelpauzes tussendoor. Dit bouwde ik langzaam op naar langere afstanden. Hoogtepunt was dat ik een kilometer aan een stuk kon hardlopen. Ik had duidelijk de smaak te pakken, dus kocht ik ook een nieuw paar hardloopschoenen. Ook merkte ik dat sporten me een voldaan gevoel gaf, zeker omdat ik in die tijd werkloos thuis zat en niet veel te doen had.

 

Christiaan tijdens Zandvoort Circuit Run

Eerste 5 kilometerwedstrijd

Na maanden van trainen volgens schema via een hardloopapp, kon ik al aardig wat kilometers lopen. Dus was het tijd om eens wedstrijd te gaan lopen. Het eerste loop waar ik aan meedeed was de PSV Fun Run. Deze loop ging door het centrum van Eindhoven en het Philips Stadion. Voor mij als PSV-supporter was dit natuurlijk hartstikke leuk. Deze run liep ik in 32:24. Een nette tijd voor een beginner.

 

Het was duidelijk dat ik de smaak te pakken had. Er volgde nog vele 5km-wedstrijden zoals de Bredaase Singelloop, de CPC-loop in Den Haag en de Zandvoort Circuit Run.

 

Opbouw naar de 10 kilometer

Na een aantal 5 km-wedstrijden te lopen was ik toe aan een nieuwe uitdaging. De volgende stap is een 10 km-wedstrijd. Ik pakte er weer een schema bij zodat ik rustig naar die afstand toe kon werken. We spreken nu over voorjaar 2018. In mei ging ik aan het werk bij de provincie Utrecht, wat ervoor zorgde dat ik vaste dagen moest trainen. Op woensdag dit ik een intervaltraining, op vrijdag een korte duurloop en op zondag een lange duurloop. Dit zorgde voor meer structuur in de weken.

 

Mijn eerste 10 km-wedstrijd was de Kaaienloop in mijn toenmalige woonplaats, Oosterhout in Noord-Brabant. Deze wedstrijd liep ik net onder het uur.

 

Christiaan op Westminster Bridge in London

Hardloopwedstrijden in Londen en Berlijn

Die zomer ging ik op vakantie in Groot-Brittannië. Op internet ging ik kijken of er rond die tijd een hardloopevenement was waar ik aan mee kon doen. Mijn oog viel op een 10 km-wedstrijd door het centrum van London. De route ging bijvoorbeeld langs de Theems, over Trafalgar Square, over Piccadilly Circus en langs het Houses of Parliamant. Dit was een hele bijzondere ervaring.

 

Een paar maanden later (we spreken over najaar 2018) ging ik een weekend weg naar Berlijn en ook daar stond een 10 km-wedstrijd op het programma. Deze wedstrijd ging door voormalig West-Berlijn, langs Schloss Charlottenburg, langs de Gedächtniskirche en door de Tiergarten. Mijn eindtijd was 54:32, nog steeds mijn persoonlijk record.

 

15 kilometer (Montferlandrun)

Later dat jaar werd ik uitgenodigd door familie in de Achterhoek om mee te doen met de Montferlandrun in ’s-Heerenberg. Ik kon kiezen tussen 7 km en een 15 km-wedstrijd. Ik daagde mezelf uit en koos voor de 15 kilometer. De route liep over een zeer heuvelachtig parcours door het mooie Achterhoekse landschap. Het was die dag regenachtig weer, maar persoonlijk vind ik dat nooit erg. Eindtijd 1:23:18.

Halve marathon van Utrecht

Na de Montferlandrun hoefde ik nog voor 6 kilometer meer te trainen voor een halve marathon. Lange tijd was dit toch een ver-van-mijn-bedshow, maar ik wist dat als ik het trainen nog kon doortrekken, dat dit mogelijk was. Mijn oog viel op de Halve Marathon van Utrecht. De stad waar ik werk en natuurlijk een mooie stad om doorheen te lopen.  Als voorbereiding liep ik nog een wedstrijd van 10 Engelse Mijl (16,1 kilometer) door Antwerpen.

 

Op de dag van de loop (12 mei 2019) moest ik me vroeg melden op de Uithof voor de start. Mijn doel was om de wedstrijd uit te lopen. Helaas had ik de dag van tevoren het huwelijksfeest van mijn tante. Zo’n dag is heel gezellig, maar kost wel energie, al ben ik van de alcoholische versnaperingen afgebleven. Duidelijk had ik mezelf een beetje overschat, want de laatste 5 kilometer waren ontzettend zwaar. Achteraf was ik waarschijnlijk te snel van start gegaan. Mijn lichaam stribbelde tegen, maar ik heb uiteindelijk op wilskracht de finish gehaald. Eindtijd: 02:05:08 Ik was toen zo kapot, dat ik toen met mezelf had afgesproken om nooit meer een halve marathon te lopen.

 

Halve marathon van Amsterdam

Na verloop van tijd begon het toch het weer te kriebelen. Ik wist dat als mijn voorbereiding goed was en de omstandigheden optimaal waren, ik een goede, snelle halve marathon kon lopen. Mijn ultieme doel was om hem onder de 2 uur te lopen. Ik besloot om eind oktober mee te doen met de halve marathon van Amsterdam. Deze wedstrijd heeft een mooi vlak parcours door het zuiden van de stad, met een finish in het Olympisch Stadion.

 

Als voorbereiding liep ik een maand van tevoren de Dam tot Damloop. De omstandigheden tijdens deze loop waren heel zwaar, vanwege de hitte. De laatste paar startgroepen mochten daarom ook niet vertrekken. Ik mocht wel starten, maar ik heb een groot deel van de route gewandeld. Het belangrijkste was dat ik kilometers in de benen had.

 

Geëmotioneerde blik bij de finish in het Olympisch Stadion

Tijdens de Halve van Amsterdam waren de omstandigheden perfect. De temperatuur was rond de 14 graden en het was windstil. De voorgaande dagen heb ik het rustig aan gedaan en de avond ervoor een groot bord pasta naar binnen gewerkt. In mijn hardloopbelt had ik gelletjes gedaan voor tijdens de wedstrijd.

 

Tijdens het begin van de race was ik erg druk met andere hardlopers. Dit zorgde ervoor dat ik mezelf moest inhouden qua snelheid, maar het voorkwam wel dat ik niet te snel van start ging. Tijdens deze race viel alles op zijn plaats. Ik was in bloedvorm en had echt het gevoel dat ik de runners high te pakken had. Zeker het laatste deel van de route heb ik echt genoten. Een deel van de route liep over de Amstel, langs het Rijksmuseum en door het Vondelpark. Zeker het binnenlopen en finishen in het Olympisch Stadion gaf echt kippenvel. Eindtijd: 01:58:36.

 

Toekomst

Op het moment van schrijven (april 2020) ben ik net een paar maanden verhuisd naar Houten en is de hele wereld in de ban van het coronavirus. Door de verhuizing en doordat ik meer dagen ben gaan werken, heb ik de laatste maanden niet veel meer aan hardlopen gedaan. Ik probeer het nu langzaam weer op te pakken. Ik woon nu maar een paar kilometer van het provinciehuis vandaan, dus ik ben van plan om een of twee keer in de week naar mijn werk te gaan hardloop-forenzen.

Komend najaar wil ik weer mee doen met wedstrijden (mocht het coronavirus dan over zijn), om vervolgens volgend jaar weer mee te doen met een halve marathon. Ook een halve marathon in het buitenland staat op mijn bucketlist.

Tot slot

Het belangrijkste aan het beoefenen van een sport vind ik dat je er plezier aan beleeft, en dat je jezelf kan uitdagen. Dat heb ik in het hardlopen gevonden. Als je alleen een sport beoefent om gezond te blijven of om af te vallen, zal je na verloop van tijd de motivatie verliezen en dat is zonde.

 

De nieuwste blogs lezen? 

Abonneer je nu op onze nieuwsbrief en ontvang maandelijks onze nieuwste blogs. Meld je hier gratis aan!

Meld je aan
Close

Inschrijven bij We Are Ctalents

Vul hieronder jouw gegevens in om gratis en vrijblijvend toegang aan te vragen tot onze trainingen en onze discussiegroep. Wij nemen daarna contact met jou op.