Thuiswerken, een vloek of een zegen?

Thuiswerken, niet iedereen doet dat graag, maar Charissa vindt het wel fijn. Ze vertelt waarom en geeft tips om het draaglijker te maken.

Auteur: Charissa Kalloe

Het is je vast niet ontgaan dat we tijdens de coronacrisis veel thuiswerken. Voor de één is dat een zegen en voor de ander een vloek. Zelf vind ik het heel fijn om thuis te werken. Ik vertel je waarom ik dat fijn vind en geef je enkele tips om het thuiswerken wat draaglijker te maken. Wie weet kun jij er ook wat mee en denk je na het lezen van dit blog anders over het thuiswerken.

Waarom ik het fijn vind?

Laat ik beginnen met de tijd. Ik heb veel meer tijd over doordat ik nu niet hoef te reizen naar mijn werk. Een ander punt dat daaruit voortvloeit, is energie. Daar heb ik nu meer van over, omdat ik het niet kwijt ben aan reizen. Opgehaald worden door de taxi zal niet veel energie kosten, zul je vast denken, maar ik moet evengoed vroeg mijn bed uit om naar kantoor te gaan. Daarnaast zijn mijn dagen ook langer door de extra reistijd. 

De enige file die ik op het moment zo nu en dan ervaar, is die voor de badkamerdeur! Nu heb ik meer tijd en energie over om te sporten. Iets waar ik eerst niet eens over durfde na te denken. Daarnaast is er weer genoeg tijd om mijn verstopte hobby’s weer op te pakken en niet geheel onbelangrijk, thuis te zijn met familie. Dat is iets wat niet vanzelfsprekend is in deze tijd, maar waar ik elke dag toch stiekem wel dankbaar voor ben.

Thuiswerken moet je leren

Laten we eerlijk zijn, echt makkelijk is het niet. Daarom zul je een manier moeten vinden die voor jou werkt. Ik kan een hele waslijst opnoemen van wat goed voor mij werkt, maar dat hoeft niet te betekenen dat het ook automatisch voor jou zal werken. Het enige wat je ermee kunt, is inspiratie opdoen en kijken of je daar je eigen draai aan kunt geven.

First things first

Om zo effectief en efficiënt mogelijk thuis te werken, zul je een ruimte in huis moeten zoeken waar je goed kunt werken. Voor de één is dat een rustige plek in huis, terwijl voor de ander juist een plek met wat meer omgevingsgeluiden heel effectief is. Ik heb een ruimte in mijn slaapkamer vrijgemaakt als werkplek. 

Ik vind het altijd fijn om op de achtergrond de radio aan te hebben, zodat het niet heel stil is. Uiteraard gaat die uit als ik in een meeting zit. Het is in elk geval belangrijk dat je op je thuiswerkplek ongestoord kunt werken, vergaderen en – niet geheel onbelangrijk – de vrijdagmiddagborrel kunt houden!

Bovendien is het heel belangrijk om te letten op je houding. Met name als je lange dagen achter je bureau zit.

Bekijk deze video om een ergonomische houding aan te nemen op jouw thuiswerkplek.

Neem daarnaast regelmatig een korte pauze om even niet naar je beeldscherm te hoeven kijken. Tussendoor een klein rondje lopen is vaak ook erg prettig. Zorg goed voor jezelf. Drink genoeg water. Met een waterflesje op je werkplek zorg je ervoor dat je automatisch meer gaat drinken.

Let's get started!

Nu we de basis hebben gelegd voor het thuiswerken, gaan we alles eromheen aankleden. Over aankleden gesproken…

Tip 1: Pyjamadag is voor de zondag!

Het relaxte van thuiswerken is dat je zo in je kloffie van de ontbijttafel naar je werkplek rolt. Maar let op! Videobellen is de nieuwe realiteit. Dat betekent dat jij voor anderen op videobeeld te zien bent! Het is niet erg dat je dan een joggingbroek aanhebt, maar zorg ervoor dat je haren netjes gekamd zijn, dat je er verzorgd uitziet en dat je wat leuks aanhebt.

Tip 2: Take a break

Denk goed om jezelf. Neem daarom net zo veel pauzes als je op je werklocatie zou doen. Dat je thuis werkt, betekent niet dat je het minder zwaar hebt en dus geen recht zou hebben op je pauze. Het is zelfs zo dat het nemen van een korte pauze juist zorgt voor een verhoogde productiviteit. 

Een pauzes stelt je hersenen in staat om even te resetten, zodat je daarna weer met volle aandacht verder kunt gaan met je werk. Sla nooit een pauze over en ga niet pauzeren achter je werkplek. Verlaat je werkplek voor ongeveer een half uur. Je lichaam en geest hebben zeker een half uur per dag nodig om bij te komen van alle nieuwe indrukken en informatie. Verandering van omgeving zorgt immers ook voor meer inspiratie en productiviteit.

Hierboven benoemde ik het al, het nemen van kleine pauzes. Dit stelt je ook in staat om je aandacht even ergens anders op te richten. Even een bak koffie pakken, kijken hoe het met de kinderen gaat of even naar de tuin toe.

Tip 3: Stay in touch

Blijf in contact met je collega’s. Het is wellicht wel sneller om een berichtje te versturen, maar is het niet leuker om je collega ook weer even te zien? Natuurlijk moet je hier geen uitgebreid gesprek van maken, maar als je een korte vraag hebt, kun je ook net zo goed een videogesprek starten.

Zelf krijg ik niet heel veel mee van het beeld, maar als ik iets inzoom wel. Ik doe het dan ook meer voor mijn collega’s, zodat zij mij wel kunnen zien. Zo blijft de teamspirit behouden en heb je wat meer persoonlijk contact met elkaar.

Tip 4: Tijd om te Stoppen!

Wie vaak thuis werkt, herkent dit fenomeen vast en zeker. Het is al 17:00 uur geweest, je werkdag zit erop, maar je moet toch nog even dat laatste mailtje aftikken. Doe dit niet!

Het zal misschien maar om een paar minuten gaan, maar dat zijn toch echt jouw minuten. Naderhand zal je gaan merken dat dit gaat oplopen en daar zul je achteraf niet heel blij mee zijn. Dus als je merkt dat je dit begint te doen, stop ermee.

Morgen is er weer een dag.

Hieronder deel ik nog 3 waardevolle tips die je extra handvatten geven om effectief thuis te werken.

De 3 R’s.

Rust, reinheid en regelmaat. Wie dacht dat dit riedeltje alleen van toepassing is op baby’s, heeft het mis. Natuurlijk wordt het veelal gebruikt bij de opvoeding van kinderen, maar het is geen overbodige luxe om dit ook toe te passen op je eigen leven.

Rust

Voor mij werkt dit goed. Al moet ik zeggen dat rust er soms nog wel bijen schiet. Het is namelijk heel aanlokkelijk om iets later naar bed te gaan, omdat je ’s ochtends toch niet super vroeg je bed uit hoeft. Dit is ook meteen mijn grootste valkuil. Daarom zal ik de komende tijd meer aandacht besteden aan het onderwerp rust. Hoe zorg ik ervoor om eerder naar bed te gaan?

Reinheid

Reinheid is iets wat ik altijd al heb toegepast. Ik denk namelijk dat ik een lichte vorm van smetvrees heb en was mijn handen daarom al heel vaak. Daarnaast zorgt een schone en opgeruimde werkplek voor rust in je hoofd en dat is ook erg belangrijk.

Het kan niet vaak genoeg gezegd worden, maar hygiëne is heel belangrijk om te voorkomen dat je ziek wordt door een besmetting met een bacterie of in dit geval door een virus.

Volg deze richtlijnen dus goed op:

  • Was geregeld je handen met water en zeep;
  • Houd 1,5m afstand;
  • Hoest en nies in de binnenkant van je elleboog;
  • Gebruik papieren zakdoekjes en gooi deze direct weg;
  • Schud geen handen.

 

Regelmaat

Het is belangrijk om je aan dezelfde ochtend, middag en avondrituelen te houden. Sta op dezelfde tijd op en ga op vaste tijden naar bed. Dat is makkelijker gezegd dan gedaan, maar regelmaat zorgt er wel voor dat we uiteindelijk minder snel moe worden. Als jij er namelijk voor kiest om ’s avonds langer door te werken, zal dit weer van invloed zijn op de volgende dag. Op die manier beland je in een vicieuze cirkel en raakt de balans zoek.

Ik hoop dat je deze tips kunt toepassen of eigen kunt maken, zodat thuiswerken voor jou ook een zegen kan worden. 

De nieuwste blogs lezen? 

Abonneer je nu op onze nieuwsbrief en ontvang maandelijks onze nieuwste blogs. Meld je hier gratis aan!

Meld je aan
Close

Inschrijven bij We Are Ctalents

Vul hieronder jouw gegevens in om gratis en vrijblijvend toegang aan te vragen tot onze trainingen en onze discussiegroep. Wij nemen daarna contact met jou op.