Telefoontjes ontvangen: hoe ga je daarmee om als je slecht hoort?

doof/slechthorend werken Mar 18, 2018

We Are Ctalents blogger, Debbie, houdt niet van bellen, maar in haar zoektocht naar een baan ontkomt ze er bijna niet aan. Hoe ga je om met het krijgen van telefoontjes als je een auditieve beperking hebt en waarom is het juist zo lastig? Debbie vertelt je in haar blog hoe zij omgaat met bellen. 

Bel-angst

“Wat doe jij als je teruggebeld wordt naar aanleiding van je sollicitatie?” vraagt een vriendin me. Ze is even oud als ik en worstelt met dezelfde uitdaging. Een auditieve beperking en een zoektocht naar een betaalde baan. Het duurt even voor ik een antwoord kan geven. Ik hoor namelijk best wat dankzij mijn cochleair implantaat, maar het verstaan van wat er gezegd wordt is een heel ander verhaal.

Cijfers zijn voor mij het lastigst te begrijpen zonder lipbeeld. Een drie klinkt als een vier en een tien, een zeven als een negen en een zes soms als een acht. Vijftien en vijftig haal ik vaak door elkaar en de ene persoon zegt twaalfhonderd en de ander duizendtweehonderd. Zoveel mogelijkheden en zoveel twijfel.

Zoals veel jongeren worstel ik met belangst, een zekere angst om mijn mobiel op te nemen en een gesprek te voeren zonder mijn gesprekspartner in de ogen te kunnen kijken, of wat voor mij persoonlijk handiger is, aan te kunnen kijken zodat ik kan liplezen.

Wanneer ik aangeef dat ik niet kan bellen en mensen me toch telefonisch proberen te bereiken, voel ik me soms machteloos zodra ik het nummer herken. De tandarts. De pakketbezorger. De pizzabezorger. Recruiters. De bank. De gemeente. Ik voel dat ik wel moet opnemen.

Doe maar voicemail

De beller is sneller, dat merk ik ook tijdens mijn huidige werkzaamheden. Stiekem ben ik afgunstig dat mensen met elkaar kunnen praten op die manier. Ik begrijp ook goed dat je dan sneller informatie kan uitwisselen en dat bellen veel mensen een persoonlijker gevoel geeft dan appen of mailen.

Wanneer je werk zoekt, wil je tonen dat je gemotiveerd bent. Bereikbaar zijn is belangrijk. In een voornamelijk horende samenleving ontsnap je bijna niet aan het telefoontje om een eerste kennismakingsgesprek te voeren of om een datum te prikken.

Vaak liet ik het telefoontje naar de voicemail gaan zodat ik het een aantal keer kon beluisteren en een antwoord kon terugmailen onder het excuus dat ik heel druk was. Of ik belde heel snel terug met een concreet antwoord en een vraag om een afspraakbevestiging naar mijn mailbox te sturen. Zo wist ik zeker welke dag en tijdstip ik had afgesproken.

Meer dan een auditieve beperking

Mijn vriendin, andere personen met een auditieve beperkingen en ikzelf willen werken en de kans niet missen om in gesprek te gaan met mensen die ons werk kunnen geven. Mensen weten misschien nog niet dat personen met een auditieve beperking meer zijn dan hun beperking. Daarom is het niet zo vanzelfsprekend om in je brief of je CV te vermelden dat je een auditieve beperking hebt. Word je niet bij voorbaat weggeselecteerd? Onbekend maakt onbemind, toch?

Steeds meer werkgevers maken afspraken via mail. Hierdoor is het voor elke partij duidelijk wanneer er wat afgesproken is en waar, ongeacht of je een beperking hebt. Zo hoef je alleen maar spanning te voelen voor het gesprek in persoon op de locatie die ertoe doet en niet aan de andere kant van de lijn. Een kleine aanpassing in de procedure met een groot verschil voor mijn vriendin, voor mij en een heleboel andere mensen.

Hoe ik het zelf de voorbije jaren gedaan heb? Ik deed een heleboel. Twee sollicitaties waren volledig telefonisch. Ik maakte veel afspraken per telefoon na het driemaal beluisteren van de voicemail en controleerde dan de bevestigingen van afspraken in mijn mailbox om daar vervolgens verder te communiceren. Uiteindelijk besloot ik een sprong in het diepe te wagen via Ctalents en me te profileren als een persoon met een auditieve beperking, zodat de hele problematiek rondom het bellen tijdens sollicitaties verleden tijd was. Zodat iedere mogelijke werkgever direct wist waar hij of zij aan begon: een sollicitatieronde met een sollicitant die liever niet belt, maar een heleboel andere dingen wel gewoon kan.  Mogelijke werkgevers zouden meteen meer in me zien dan een persoon met een auditieve beperking.

Mogelijkheden om te bellen

Gelukkig zijn er tegenwoordig mogelijkheden om toch te bellen. Hoe? In onderstaande video wordt uitgelegd hoe je middels telecomtolken kunt bellen. Ken jij nog andere manieren om te bellen wanneer je doof of slechthorend bent? Laat het ons weten en mail naar [email protected] 

Hoe gaan jullie met bel-angst om en hebben jullie tips voor werkzoekenden met een auditieve beperking? Hebben jullie nare ervaringen of juist positieve?

Auteur: Debbie de Saedeleer

Wil jij ook bloggen voor We Are Ctalents over onderwerpen die jou aanspreken? Meld je dan nu aan en geef in het inschrijfformulier aan dat je graag wilt bloggen.

De nieuwste blogs lezen? 

Abonneer je nu op onze nieuwsbrief en ontvang maandelijks onze nieuwste blogs. Meld je hier gratis aan!

Meld je aan
Close

Inschrijven bij We Are Ctalents

Vul hieronder jouw gegevens in om gratis en vrijblijvend toegang aan te vragen tot onze trainingen en onze discussiegroep. Wij nemen daarna contact met jou op.