Sport in de spotlight: blindenvoetbal voor iedereen met een visuele uitdaging

Als je blind of slechtziend bent, is het niet altijd vanzelfsprekend dat je ook sport. Maar uiteraard zijn er meer dan genoeg mogelijkheden om dit toch te doen. In de themaserie ‘Sport in de spotlight’ brengt We Are Ctalents deze voor het voetlicht. Voor deze blog interviewde Ciham (blind)  haar voetbaltrainer; Thomas Res. Hoe werkt blindenvoetbal? En wat maakt blindenvoetbal zo leuk? Thomas legt het je uit. 

Hoe is voetbal voor blinden ontstaan in Nederland? 

In het verleden zijn er al meerdere pogingen gedaan om in het blindenvoetbal van de grond te krijgen. Het is een Paralympische sport die wereldwijd beoefend wordt, dus daar moet Nederland ook bij horen. Toen ik bij Gehandicaptensport Nederland begon, wilde ik me graag bezig gaan houden met het opzetten van blindenvoetbal. In 2018 zijn er clinics georganiseerd verspreid over het land en aan het eind van het jaar hebben we betaald voetbalclubs aangeschreven of zij een blindenvoetbalteam willen starten. Via de Ajax Foundation zijn we terechtgekomen bij Only Friends in Amsterdam en zij zijn nu het eerste blindenvoetbalteam van Nederland. We hopen en verwachten na de zomer langzaam op andere plekken in Nederland ook een team te starten. Daarnaast hebben we contact met de landen om ons heen zoals België, Duitsland, Engeland en Ierland.   

Hoe werkt blindenvoetbal precies?

Blindenvoetbal wordt gespeeld in teams van 5. Het wordt ook wel five-a-side football genoemd. Er wordt gespeeld met een belletje in de bal. De veldspelers krijgen allemaal een geblindeerde bril op, zodat de omstandigheden voor iedereen gelijk zijn. De keepers hebben geen visuele beperking en coachen hun medespelers. Het veld is 40 bij 20 meter en aan de zijkanten is er een boarding. Spelers zijn verplicht om "voy" te roepen wanneer zij een verdedigende actie ondernemen. Op deze manier weet ook de aanvaller waar de verdedigers zich bevinden en worden botsingen voorkomen. Verder gelden dezelfde regels als in het gewone (zaal)voetbal.  

Wat zijn de reacties van deelnemers? 

De reacties zijn enorm positief! We hebben nu in Amsterdam een heel leuk groepje van alle leeftijden. Iedere woensdagavond wordt er getraind en eens in de twee weken ook op zondagmiddag. Iedereen speelt op zijn eigen niveau en is nog bezig om de sport echt te ontdekken. De spelers hebben een eigen blindenvoetbal mee naar huis gekregen en een aantal spelers is al fanatiek voor zichzelf aan het trainen. Blindenvoetbal is een sport die ook heel geschikt is om voor jezelf te trainen. Techniek en het dribbelen met de bal zijn namelijk erg belangrijk en hier kun je heel snel beter in worden. Uiteindelijk willen we natuurlijk een Nederlands team gaan opzetten en doordat het net nieuw is in Nederland liggen er kansen voor iedereen. Maar ook als je gewoon lekker wilt sporten alleen voor de gezelligheid, is blindenvoetbal hartstikke leuk.

 

Hoe ervaar jij het als trainer?

Het leukste aan het blindenvoetbal is om het plezier te zien van de spelers. Laatst kwam er iemand naar me toe en die vertelde dat het blindenvoetbal zijn leven verrijkt heeft. Diegene had als kind altijd gevoetbald, maar verloor op latere leeftijd zijn zicht en dacht dat hij nooit meer kon voetballen. Door het blindenvoetbal voelt het weer net als vroeger. Zijn vader gaat weer iedere keer met hem mee naar de club en ze trainen samen. Allebei hadden ze nooit gedacht dat dat ooit nog weer kon. De grootste uitdaging voor mij is om nog meer spelers te vinden. De sport is natuurlijk net nieuw in Nederland en nog erg onbekend. Voetbal is de grootste sport in Nederland en dat is ook zo bij de blinden en slechtzienden. Veel blinden en slechtzienden zijn toch nog een beetje huiverig om het zelf te proberen. Maar als ze het eenmaal proberen, zijn ze verkocht. Dat gevoel wanneer je een doelpunt maakt, dat is voor iedereen hetzelfde. Of je nou gewoon voetbal speelt of blindenvoetbal.  

Wat zijn de plannen voor de toekomst? 

Op dit moment hebben we één club in Nederland waar blindenvoetbal gespeeld wordt, Only Friends in Amsterdam. Dit willen we langzaam gaan uitbreiden naar twee, drie en misschien vier. Als we kijken naar de omliggende landen, is op de lange termijn vier clubs in Nederland wel zo'n beetje het maximum. Dan willen we een competitie gaan starten, wellicht samen met België of Duitsland. En in het blindenvoetbal worden ook veel internationale toernooien in het buitenland gehouden waar clubs aan mee kunnen doen. In de toekomst willen we ook een Nederlands team oprichten. Met als ultieme doel natuurlijk deelname aan de Paralympische Spelen.   

Waar kunnen geïnteresseerden meer informatie vinden? 

Bij Only Friends in Amsterdam kunnen mensen direct terecht. Op www.onlyfriends.nl kun je meer informatie vinden of door een mail te sturen naar [email protected]. Je kunt ook direct bellen met de trainer Dennis Gebbink. Zijn telefoonnummer is 0621534464. Als je niet in de buurt van Amsterdam woont, kun je het beste een mailtje sturen naar mij via [email protected] of bel naar 030 307 78 90. Zoals ik zei zijn we momenteel druk bezig met het opstarten van teams op andere locaties, dus hopelijk kan ik je dan verder helpen. 


Heb jij ook een leuke hobby, sport of vrijetijdsbesteding waarbij je je niet door je zintuiglijke uitdaging laat weerhouden? Vertel het ons! Stuur je reactie naar [email protected]

De nieuwste blogs lezen? 

Abonneer je nu op onze nieuwsbrief en ontvang maandelijks onze nieuwste blogs. Meld je hier gratis aan!

Meld je aan
Close

Inschrijven bij We Are Ctalents

Vul hieronder jouw gegevens in om gratis en vrijblijvend toegang aan te vragen tot onze trainingen en onze discussiegroep. Wij nemen daarna contact met jou op.