Review: De app Daisylezer van Passend Lezen

blind/slechtziend tech Aug 23, 2018

In haar vorige blog vertelde Laurie hoe je kunt lezen als je minder goed ziet. Daarin noemde ze ook de Bibliotheekservice Passend Lezen, waar je braille-, grootletter- en gesproken boeken kunt lenen. In deze blog bespreekt ze Daisylezer, de app van Passend Lezen waarmee je gesproken boeken kunt luisteren, altijd en overal.

Daisylezer is een app waarmee je e-boeken en elektronische kranten en tijdschriften (hierna ‘EKT’ genoemd) kunt beluisteren. Je kunt de app downloaden via de App Store voor iPhone en iPad. Zelf werk ik met Apple-producten, dus focus ik me alleen op deze apparaten. De app is gratis, maar alleen toegankelijk voor klanten van Passend Lezen. Je moet namelijk inloggen met je inloggegevens van deze bibliotheek voor je echt aan de slag kunt.

Lezen van e-boeken en EKT

De Daisylezer-app is geïnstalleerd en je bent ingelogd. De app opent direct met je boekenplank. Dit is het icoontje links onderin. In dit gedeelte zie je alle e-boeken staan die je op dat moment hebt geleend. Dit lenen doe je via de app zelf, maar kan ook via de website van Passend Lezen. Vink dan bij het bestellen de optie ‘Streaming’ aan en het boek verschijnt op je boekenplank in de app.

Als je een boek via de app bestelt, moet je wel precies weten hoe het heet. Je kunt niet even lekker door de collectie grasduinen. Dat ervaar ik als een groot gemis. Klik op de knop ‘Voeg toe’ rechts bovenin om een boek te zoeken en te bestellen. Na het klikken op deze knop kom je in het scherm met de maandelijkse aanwinsten. Daar kun je dus wel door grasduinen. Rechts onderin heb je een knop ‘Zoek’, waarmee je dus daadwerkelijk een boek kunt zoeken. De tabjes ‘Populair’ en ‘Uitgelicht’ zijn nagenoeg leeg.

Als je het boek eenmaal hebt gevonden en besteld, kun je ervoor kiezen om het te downloaden, om een preview af te spelen en om het weer te retourneren. Let op: deze opties heb je alleen bij het bestellen. Als het boek eenmaal op je boekenplank staat kan dat dus niet meer. Dit ervaar ik zelf als omslachtig. Je moet dan de hele procedure van het zoeken weer herhalen om bovengenoemde handelingen te kunnen verrichten.

 

Website van Bibliotheekservice Passend Lezen.

Retourneren

Ik retourneer boeken meestal via de website. Dat gaat een stuk makkelijker. Even inloggen, naar je boekenplank en op ‘Verwijderen’ klikken.

Let op: het downloadknopje op de site is NIET bedoelt voor de Daisylezer-app. Via dit knopje download je het boek op je computer of telefoon. Heel handig als je een ander medium gebruikt om je boeken op af te spelen. Denk hierbij aan Daisyspeler-apparaten als een Victor Reader Stream (zelf nooit gebruikt) of een Milestone 312 (die heb ik nog ergens). Tevens is dit ook heel handig als je, zoals ik, voor je boeken de app Voice Dream Reader gebruikt. Daar kom ik nog op terug.

Voor de EKT heb je het knopje ‘Leesmap’ nodig. Dit is de middelste knop op het beginscherm van de Daisylezer-app. Het zoeken van EKT gaat hetzelfde als met e-boeken. EKT worden vaak door een computerstem voorgelezen, daar moet je wel rekening mee houden. Ik vind de navigatie in de EKT maar ingewikkeld. Ik heb het geprobeerd, maar ben er dus weer mee gestopt. Bovendien ben ik niet zo’n EKT-lezer, dus er zit al niet veel van mijn gading bij. Overigens kun je EKT pas sinds augustus 2017 met de Daisylezer-app beluisteren.

Het tabje Extra’s

Het meest rechtse knopje op het beginscherm van de Daisylezer-app is ‘Extra’s’. Hieronder vind je onder andere hulp, gebruiksaanwijzingen en instellingen. Hier kun je onder andere ook de afspeelsnelheid van de app verhogen. Heel fijn, want ik vind de standaardsnelheid, 1.0, echt veel te langzaam en onnatuurlijk. Verder heb je op dit tabje eigenlijk niet veel te zoeken.

Mijn eigen ervaring met Daisylezer

Tot voor kort gebruikte ik de Daisylezer-app heel veel. Ik luisterde daar mijn boeken en downloadde ze voor als ik op vakantie ging. Echter, ik vond de app instabiel. Er zijn helaas vaak storingen: of de app deed het helemaal niet als je wilde lezen, of hij hield ermee op tijdens het lezen. Verder vind ik de werking soms wat omslachtig, waardoor ik liever mijn boeken via de site leen. Ook vond ik de navigatie wat stroef. De knoppen in de speler reageren wat traag.

Sinds januari 2018 heb ik Voice Dream Reader geïnstalleerd en deze app bevalt mij stukken beter dan Daisylezer. Je kunt e-boeken rechtstreeks vanaf de site van Passend Lezen downloaden en met deze app openen. Ze staan dan direct op je smartphone en/of tablet en je kunt meteen offline luisteren. Ideaal. Heb je het boek uit? Gewoon het bestand wissen en klaar is Kees. Ik gebruik de Daisylezer-app alleen nog als ik even heel snel een boek wil opzoeken of om de maandelijkse aanwinsten te bekijken.

Ik ben dus niet geheel tevreden over de Daisylezer app, maar ik ontken zeker niet dat het een handige app is. Ik vind Voice Dream gewoon fijner en gebruikvriendelijker. Die app kost wel een beetje, maar dan heb je ook wat. Want naast Daisy-boeken kun je daar ook PDF- en ePub-bestanden mee afspelen. Of je daarmee ook EKT kunt luisteren durf ik dan weer niet te zeggen.

Auteur: Laurie Lans

De nieuwste blogs lezen? 

Abonneer je nu op onze nieuwsbrief en ontvang maandelijks onze nieuwste blogs. Meld je hier gratis aan!

Meld je aan
Close

Inschrijven bij We Are Ctalents

Vul hieronder jouw gegevens in om gratis en vrijblijvend toegang aan te vragen tot onze trainingen en onze discussiegroep. Wij nemen daarna contact met jou op.