Present yourself: drie tips voor een overtuigende pitch

Kun jij in 90 seconden vertellen wie jij bent? En wat jou talenten zijn? We Are Ctalents blogger Laurie, ging op onderzoek uit. Ze deelt drie tips waarmee jij een onvergetelijke indruk gaat maken. 

Op 23 januari heb ik een pitchtraining gevolgd bij de afdeling werk van Ctalents. Zij zijn gespecialiseerd in het matchen van talenten aan een werkgever. Ik vond het best een aparte gewaarwording om een gemixte groep te hebben van mensen met zowel een visuele als auditieve beperking. Voor mij een hele gekke ervaring. Ik mis de non-verbale communicatie en mijn groepsgenoten met een auditieve beperking, juist de verbale communicatie. Er waren tolken aanwezig die alles vertaalden. Het gesproken woord naar gebaren en de gebaren weer naar gesproken woorden. Maar goed, daar ging de training niet om.

Een pitch, wat is dat?

Een pitch is een praatje van ongeveer een minuut waarin je jezelf verkoopt. Hierin vertel je wie je bent, wat je doet, waar je goed in bent, waar je naar op zoek bent en wat je van de ander wilt. Deze pitch is handig om paraat te hebben, want je weet nooit wanneer je het nodig hebt. Je kan op een verjaardag zitten en iemand tegenkomen die heel interessant voor jou blijkt te zijn. Hup, pitchen maar. Het is echter waarschijnlijker dat je jou pitch nodig zult hebben op een meet & greet met werkgevers of op een netwerkbijeenkomst. Zorg dus dat je pitch geschikt is voor allerlei situaties. Natuurlijk kun je hem zo nodig aanpassen.

Foto van groep mensen van We Are Ctalents
Foto van groep mensen bij Ctalents

Drie tips voor een goede pitch

Tot zover de inleiding over de pitch. Wil je zelf alvast een beginnetje maken met het maken van je eigen pitch? Dan heb ik hier drie tips die je hierbij kunnen helpen.

  1. Zorg dat alles wat je zegt relevant is. Je hebt immers maar één minuut om jezelf te presenteren. Geen tijd te verliezen dus!
  2. Zorg dat je een voorbeeld paraat hebt. Als je bij het derde punt, je competenties, bent belandt, is het belangrijk dat je een situatie kunt opnoemen waaruit blijkt dat jij over deze competentie beschikt. Gebruik hiervoor de STAR methode. Situatie, jouw Taken, jouw Actie(s) en het Resultaat. Je kunt wel zeggen dat je flexibel bent, maar waar blijkt dat uit? Werkgevers willen dat heel graag weten. Dit is echt het belangrijkste gedeelte van je pitch.
  3. Wees duidelijk in wat je van de ander wilt. Wees niet te afwachtend. Werkgevers geven meer om een pitch met een duidelijke “call for action” dan om een afwachtende en onzekere. Hoe duidelijker je bent, hoe zelfverzekerder je overkomt.

Dit zijn de drie belangrijkste tips om jouw pitch tot een succesvolle pitch te maken.

Wil jij ook een training bij Ctalents volgen? Als lid van de community kun je gratis deelnemen an de workshop 'Present Yourself'. 

Lees ook Laurie's ervaringen over stage lopen in het buitenland of haar bezoek aan het concert van Lady Gaga. 

Auteur: Laurie

De nieuwste blogs lezen? 

Abonneer je nu op onze nieuwsbrief en ontvang maandelijks onze nieuwste blogs. Meld je hier gratis aan!

Meld je aan
Close

Inschrijven bij We Are Ctalents

Vul hieronder jouw gegevens in om gratis en vrijblijvend toegang aan te vragen tot onze trainingen en onze discussiegroep. Wij nemen daarna contact met jou op.