Lian werkt in het donker bij restaurant Ctaste

blind/slechtziend werken Jul 10, 2019

Gesprekken over werk voert iedereen wel eens. De vraag "wat doe je voor werk?" geeft voor Lian genoeg gespreksstof want zij heeft echt een unieke baan. Lian werkt namelijk in de bediening bij Ctaste in Amsterdam. Ctaste is een restaurant waar bezoekers dineren in het donker en kunnen ervaren hoe het is om volledig blind te zijn. 

Auteur: Lian van Dam-Romkes

'Ik word best vrolijk van de reactie van mensen wanneer ik vertel dat ik werk in een restaurant waar gasten dineren in het donker.'

Als we in Nederland kennis met elkaar maken gaat de tweede vraag bijna altijd over wat voor werk iemand doet. We zouden daarin best wat creatiever kunnen zijn maar ik moet toegeven dat ik net zo hard meedoe aan dit cultuurfenomeen Deze vraag helpt enorm om een beeld van iemand te krijgen.

Het leuke van mijn werk is dat het een unieke baan is. Ik word dan ook best vrolijk van de reactie van mensen wanneer ik vertel dat ik werk in een restaurant waar gasten dineren in het donker. Het levert altijd een geïnteresseerd gesprek op want lang niet iedereen kent Ctaste. De reacties zijn over het algemeen heel verbaasd. Het gaat eerst over hoe donker het dan is en als ik dan vertel dat je echt helemaal niets ziet gaan mensen bedenkelijk kijken en rijst de vraag hoe je dan je eten moet bestellen van de kaart. Dit is vaak het kantelpunt in het gesprek. Ik leg dan uit dat gasten niet weten wat ze krijgen en dat ze alleen van tevoren door mogen geven wat ze echt niet lusten of niet mogen eten. Voor veel mensen klinkt dat als een bijzondere uitdaging maar de controlefreaks onder ons haken acuut af. Niet zien en dan niet weten wat er op het bord ligt, no way!

'Ik krijg de kans om uit te leggen welke oogafwijking ik heb en op welke vlakken dit mijn leven wel en niet bepaalt.'

Het restaurant Ctaste in Amsterdam

Dit gesprek heb ik al heel vaak moeten voeren maar blijkt wel een mooie opstap voor een nadere kennismaking met mij. Ik krijg de kans om uit te leggen welke oogafwijking ik heb en op welke vlakken dit mijn leven wel en niet bepaalt. Als ik dan ook nog vertel dat ik maar een dag in de week werk omdat ik ook twee kleine kinderen heb en op Urk woon en daardoor behoorlijk wat reistijd heb is er genoeg stof om door te praten. De vraag over werk is dus misschien wat cliché maar in mijn geval best leuk om te beantwoorden.


Heb jij een zintuiglijke uitdaging en een bijzondere of toffe baan waar je graag over wilt vertellen? Laat het ons weten en stuur jouw verhaal naar [email protected]

De nieuwste blogs lezen? 

Abonneer je nu op onze nieuwsbrief en ontvang maandelijks onze nieuwste blogs. Meld je hier gratis aan!

Meld je aan
Close

Inschrijven bij We Are Ctalents

Vul hieronder jouw gegevens in om gratis en vrijblijvend toegang aan te vragen tot onze trainingen en onze discussiegroep. Wij nemen daarna contact met jou op.