Koffie halen met een 'boterhamzakjesbril' op tijdens de inspiratiesessie van Emma

blind/slechtziend werken Feb 26, 2018

Foto: Drie collega's van Emma staan met een "boterhamzakjesbril" op bij een koffieutomaat.

Talenten met een zintuigelijke uitdaging die op zoek zijn naar werk kunnen terecht bij Ctalents. Bij Ctalents worden zintuiglijk uitgedaagde kandidaten gekoppeld aan werkgevers. Wanneer het is gelukt om een baan te vinden zijn er nog een aantal zaken die geregeld moeten worden. Hoe licht je bijvoorbeeld je collega's in over jouw beperking? Emma Hokken (slechtziend) vond onlangs een baan via Ctalents. In samenwerking met Ctalents heeft zij op haar nieuwe werkplek een inspiratiesessie georganiseerd voor haar collega's. Tijdens een inspiratiesessie wordt er geprobeerd zo veel mogelijk duidelijkheid te scheppen: wat houdt het in als mijn collega slechtziend is? Waar kan ik dan rekening mee houden? Er is ook gelegenheid om in alle open-en eerlijkheid vragen te stellen. Emma schreef een blog over de inspiratiesessie op haar werk en vertelt hierin hoe zij het ervaren heeft. 

"De inspiratiesessie moest mijn collega's meer inzicht geven in mijn slechtziendheid"

Drie maanden geleden ben ik begonnen op de ICT-afdeling van de Provincie Utrecht. Een week nadat ik was begonnen werd er een inspiratiesessie gehouden. Deze sessie moest mijn collega’s meer inzicht geven in mijn slechtziendheid en gaf hen de mogelijkheid om vragen aan mij te stellen. Tijdens deze sessie kwam Mileen wat vertellen over wat Ctalents precies doet, en ik kon vertellen wat mijn ogen nou wel en niet doen. Om het echt volledig te maken waren er drie speciale brillen zodat mijn collega’s konden “ervaren” wat ik nu ongeveer zag. Eerst was er sprake van dat deze brillen kokervisie zouden nabootsen, alleen lijkt dat totaal niet op wat ik heb. Toen zijn we op het idee gekomen om boterhamzakjes over een bril te spannen. Door deze zakjes ga je heel wazig zien, wat een stukje meer lijkt op wat ik nu eigenlijk zie.

"Hoe kun je het beste je slechtziendheid uitleggen?"

Het is eigenlijk best raar om een presentatie over jezelf te maken. Toen ik een paar dagen van tevoren een PowerPointpresentatie in elkaar aan het flansen was bedacht ik me: 'wat vertel je eigenlijk over jezelf?' en 'hoe kun je het beste je slechtziendheid uitleggen?' Uiteindelijk, na lang struinen door Google Images, vond ik een aantal plaatjes die (blijkbaar) het verschil tussen mijn zicht en “normaal” zicht duidelijk maakten.

Het geven van de presentatie was nog raarder dan het maken ervan. Nou ben ik sowieso al geen held in het geven van presentaties, maar dit was een stapje verder. Zeker aangezien ik de mensen nog niet goed kende. Maar, was het het waard? Zeker weten!

Koffie halen met een 'boterhamzakjesbril' op

Ik vond de inspiratiesessie heel fijn! Ik ben heel blij dat we dit gedaan gebben. Ik kreeg de kans om in één keer aan mijn collega’s uit te leggen wat ik wel en niet zag, waar ze eventueel rekening mee zouden moeten houden, en wat eigenlijk wel prima gaat. Ik denk dat het ook een soort van openheid creëert, wat ik zelf heel fijn vind als het gaat over mijn zicht. Ik heb nog altijd liever dat mensen dingen vragen dan dingen aannemen, en ik denk dat deze inspiratiesessie daar ruimte voor creëert, zowel tijdens als daarna.

[caption id="attachment_3018" align="aligncenter" width="3264"]Foto: drie collega's van Emma staan bij een koffiezetapparaat met een "boterhamzakjesbril" op.[/caption]

Ik heb ook heel erg gelachen, namelijk toen mijn collega’s met die boterhamzakjesbrillen (ja, dat is nu een woord) koffie gingen halen. Het zag er heel leuk uit. Het was voor mijn goedziende collega’s natuurlijk een hele verandering, maar ze pakten het snel op. Ik vond het ook heel mooi om te zien hoe mijn collega’s allemaal dingen zeiden die ik ook in mijn dagelijks leven tegen kom. Ik had niet gedacht dat deze brillen zo goed zouden werken.

Auteur: Emma Hokken

Wil je meer lezen over werken met een visuele uitdaging? Lees de column "In de kantoorjungle met een visuele uitdaging" van Lotte Bloemendaal.

Word jij ook lid van onze community? Meld je aan en ontvang de leukste artikelen in je inbox!

De nieuwste blogs lezen? 

Abonneer je nu op onze nieuwsbrief en ontvang maandelijks onze nieuwste blogs. Meld je hier gratis aan!

Meld je aan
Close

Inschrijven bij We Are Ctalents

Vul hieronder jouw gegevens in om gratis en vrijblijvend toegang aan te vragen tot onze trainingen en onze discussiegroep. Wij nemen daarna contact met jou op.