Instagram: ook voor als je minder ziet

Instagram is een populaire foto-app voor iOS en Android. Met filters bewerk je foto's en video's, waarna je ze kunt delen met anderen. Zo'n visueel gerichte app is niets voor mij, dacht de slechtziende Ylona, tot ze ontdekte dat Instagram ook een optie heeft die vertelt wat er op een foto staat.  

Auteur: Ylona Keur

Instagram bestaat alweer een aantal jaren, maar net als verschillende andere technische ontwikkelingen ontdekte ik die app later pas. In dit stuk leg ik uit wat ik vind van Instagram en hoe het werkt als je minder ziet.

In eerste instantie was ik vrij terughoudend. Ik had nog een mobiel met druktoetsen toen iedereen al een smartphone had. Ondanks dat mij zoiets moderns ook erg leuk leek, durfde ik het niet aan. Na een tijdje onderzoek gedaan te hebben, besloot ik de stap te wagen.

Facebook

Als je zo modern bent, leer je dat er verschillende media-applicaties zijn om contact te houden met je omgeving. Zo begon ik in 2014 met Facebook. Dat was voor mij al een hele stap. Ik leerde nieuwe dingen, maar ook dat het contact houden met anderen op deze manier erg bij mij past. Ik begon me erin te verdiepen en ontdekte dat er nog veel meer handige apps waren om je netwerk mee uit te breiden. Binnen afzienbare tijd was ik helemaal thuis in de wereld van die technologie.

LinkedIn

Begin 2016 vond ik LinkedIn. Dit is een soort Facebook maar dan voor bedrijven en medewerkers. Met deze app kan je laten weten dat je werk zoekt, vacatures bekijken en dingen delen die te maken hebben met carrière. Ik maakte daar net als bij Facebook een profiel op en richtte die helemaal in met de opleidingen die ik gevolgd heb en met mijn ervaringen in stages en vrijwilligerswerk. Inmiddels heb ik dat profiel zo ingericht als ik wil en ben ik er erg trots op.

Doordat ik altijd op zoek ben naar nieuwe dingen kwam ik in 2018 bij toeval terecht bij Instagram. Natuurlijk had ik eerder wel eens van Instagram gehoord, of 'Insta' zoals veel mensen deze app noemen, maar ik wist niet goed wat je ermee kon. Omdat ik gehoord had dat je dan veel met foto's moet werken, dacht ik dat Instagram niets voor mij is. Als je weinig tot niets ziet, heb je immers niet veel aan foto’s. Maar ik werd toch nieuwsgierig en ging dus toch op zoek naar de app Instagram.

Profiel maken

Bij het installeren op mijn telefoon kwam ik erachter dat je ook voor deze app een profiel moest maken, dus ging ik aan de slag. Bij de eerste keer dat ik probeerde een profiel te maken, liep ik tegen het probleem aan dat de app toen nog maar in twee talen beschikbaar was. Helaas beheerste ik beide talen niet om de app te kunnen bedienen. Dus liet ik de app een poosje voor wat hij was. Maar zoals bij mij wel vaker het geval is, liet die app mij niet los, ik had mij Facebook en LinkedIn eigen gemaakt, dus moest ik mij ook Instagram eigen kunnen maken.

Ik besloot  het weer opnieuw te proberen. Tot mijn grote vreugde zag ik na het installeren van Instagram dat er meerdere talen beschikbaar waren waaronder het Nederlands. Toen ik aangegeven had in welke taal het installatieproces moest gaan gebeuren, kon het nieuwe avontuur beginnen.

Ik heb een profiel ingericht, maar ik wilde het niet té compleet maken voor het geval zou blijken dat deze app toch niets voor mij is. Ik ben begonnen met een simpele profielfoto en voordat ik die geplaatst had, was ik wel een tijdje bezig.

Instagram ontdekken

Daarna ben ik begonnen met één keer in de week één foto. Dat kon een foto zijn van iets waar ik blij van werd, denk dan aan het mooie weer of aan iets nieuws dat heb gekocht, bijvoorbeeld een nieuwe blouse of vest. Ik had bij kennissen al afgekeken hoe zij dan foto’s plaatsten. Dit ging heel anders dan op Facebook. Op Facebook vertel je een heel verhaal bij een foto, op Instagram plaats je alleen de foto met een of twee woorden erbij die het thema aangeven. Aan deze nieuwe stijl van dingen plaatsen moest ik wel even wennen.

Nadat ik eenmaal zelf een profiel had, ben ik op zoek gegaan naar anderen die ik kende. Ik wist dat veel mensen in mijn omgeving al Instagram hadden dus dat was een makkie. Ik ontdekte dat je op Instagram niet alleen mensen kon volgen maar ook bedrijven en bekende Nederlanders. Zelfs sterren uit het buitenland. Ik vind dat wel heel gaaf.

Na een tijdje waren er op Instagram meerdere mensen die ik volgde en/of zij mij. Daardoor kon ik in  het hoofdoverzicht steeds meer dingen bekijken. Ik kwam er al snel achter dat het hoofdoverzicht bijna net zo werkt als in Facebook, dus had ik dat snel onder controle.

Gesproken fotovertaling

Niet veel later ontdekte ik dat de foto’s ondersteund werden door het spraakprogramma van mijn telefoon en dat de telefoon mij dus kon vertellen werd wat er op een foto staat. Dat is wel heel prettig, want zo kan je toch alles meekrijgen. Ik zie nog wel iets, maar toch geeft die gesproken 'fotovertaling' mij een nog duidelijker beeld van de foto. Zo is Instagram ook voor iemand die helemaal niets ziet toch de moeite waard.

Mijn ervaring is tot nu toe heel positief. ik vind het leuk om eens in de zoveel tijd een keer rond te kijken op deze app. Ik gebruik hem zelf niet zo veel, maar ben wel van plan om er meer mee te gaan doen.

Zitten er voor mij ook minder leuke kanten aan? Ik heb na de ontdekking van de fotovertaling geen dingen gevonden waardoor de app voor mensen met minder zicht niet de moeite waard zou zijn. Ik zou zeggen, ben je net als ik nieuwsgierig, probeer het eens en ervaar het zelf. Vind je het toch niets voor jo, dan kun je de app altijd weer verwijderen. Maar dan weet je wel zeker dat je het geprobeerd hebt en hoef je daar niet meer mee bezig te zijn in je hoofd.


Wil jij net als Ylona bloggen over wat je allemaal meemaakt, ontdekt of gewoon interessant vindt? Schrijf je in bij We Are Ctalents, de Ctalents-community van zintuiglijk uitgedaagden, en geef daarbij aan dat je ook wilt bloggen en/of vloggen. Ben je al lid van de community? Neem dan contact op met [email protected].

De nieuwste blogs lezen? 

Abonneer je nu op onze nieuwsbrief en ontvang maandelijks onze nieuwste blogs. Meld je hier gratis aan!

Meld je aan
Close

Inschrijven bij We Are Ctalents

Vul hieronder jouw gegevens in om gratis en vrijblijvend toegang aan te vragen tot onze trainingen en onze discussiegroep. Wij nemen daarna contact met jou op.