Hulpmiddelen

In deze blog schrijft Ylona over het ruime aanbod aan hulpmiddelen waar we tegenwoordig uit kunnen kiezen.

 Auteur: Ylona Keur

Het woord hulpmiddel is een groot verzamelwoord waar heel veel dingen onder vallen. Denk hierbij niet alleen aan de grote dingen, zoals een rollator of een tillift, maar ook aan een vloeistofmeter of een opneemapparaatje, die net zo goed helpen om dagelijkse dingen te vergemakkelijken.

Ik ben zelf visueel beperkt en weet als geen ander hoe belangrijk een hulpmiddel kan zijn. Nu ligt het er natuurlijk aan wat jouw beperking is en vanuit dat punt wordt bepaald hoe afhankelijk je van een hulpmiddel bent.

Zelfstandig

Kijk ik naar mij zelf, dan gebruik ik best wel veel hulpmiddelen om zo zelfstandig mogelijk te blijven. Want het gebruik van een hulpmiddel hoeft niet te betekenen dat je anders niets kunt. Ik merk dat dit nog wel vaak gedacht wordt door de wereld waar in we zijn. Maar ik zie dat toch echt anders. Gebruik te mogen maken van een hulpmiddel geeft mij juist de kracht en het vertrouwen om te laten zien dat ik iets wel kan.

Een voorbeeld: door de komst van de smartphone werd het communiceren voor mij opeens toegankelijk. Dat was vroeger een stuk lastiger omdat er nog geen spraakprogramma’s bestonden die vertelden wat er op het beeldscherm gebeurde.  Hierdoor moest je een sms-berichtje schrijven op gevoel en dat koste veel tijd en energie waardoor je het dan maar vaak niet deed. 

Tegenwoordig gebruik ik mijn telefoon ook voor een hoop andere zaken. Denk hier bij aan: een boodschappenlijstje maken, sporten, lezen en als wekker. Zo zie je maar wat technologie kan bieden.

Sinds eind 2018 heb ik ook veel plezier van een voorleesapparaat. Met dit apparaat kan ik mijn eigen post laten voorlezen. Ik moet zeggen dat dit wel heel prettig is, vooral als je op jezelf woont en er niet altijd iemand in de buurt is. Ook heb ik dankzij dit apparaat een nieuwe hobby ontwikkeld: ik mocht altijd al graag tijdschriften bekijken maar door het apparaat kan ik de bladen nu ook laten voorlezen. Daar beleef ik nog altijd plezier aan. 

Hoe kom je aan de juiste hulpmiddelen? 

Je kunt via verschillende winkels allerlei benodigdheden bestellen. Eén van de bekendste hulpmiddelenleveranciers voor slechtzienden is te vinden op slechtziend.nl. Op deze website vind je een groot assortiment aan hulpmiddelen. 

Belangrijk om te weten is dat veel hulpmiddelen worden vergoed door je zorgverzekeraar. Ik vermeld dit omdat mensen bepaalde hulpmiddelen soms niet aanschaffen, omdat ze denken dat die niet vergoed worden en er geen geld is om zulke hulpmiddelen zelf te kopen. 

Mocht je het lastig vinden om te bepalen wat je nodig hebt, dan kun je altijd contact zoeken met instanties als Visio of Bartiméus. Zij kunnen je helpen met al je vragen. Ook een leverancier als slechtziend.nl beschikt over veel kennis.

Wil je meer lezen van Ylona? Kijk dan eens op haar website 'Speciaal Zien'.

Lees meer over wat inclusie is op de website van Ctalents.

De nieuwste blogs lezen? 

Abonneer je nu op onze nieuwsbrief en ontvang maandelijks onze nieuwste blogs. Meld je hier gratis aan!

Meld je aan
Close

Inschrijven bij We Are Ctalents

Vul hieronder jouw gegevens in om gratis en vrijblijvend toegang aan te vragen tot onze trainingen en onze discussiegroep. Wij nemen daarna contact met jou op.