Hoe kun je zo optimaal mogelijk werken met een visuele beperking?

blind/slechtziend Jul 30, 2019

Heb jij een visuele beperking en ga jij binnenkort beginnen aan je eerste baan? Of werk jij al een tijdje maar loop je op de werkvloer tegen allerlei dingen aan vanwege je visuele beperking? Wacht niet langer met ontdekken hoe jij zo optimaal mogelijk kunt werken want jouw beperking hoeft geen beperking te zijn!

Joost van Loon deelt zijn expertise en vertelde ons hoe je ervoor zorgt dat je als slechtziende of blinde werknemer efficiënt kunt werken en hoe je beperking geen belemmering is.

Joost van Loon, expert op het gebied van werken met een visuele beperking

Joost van LoonWat is er eigenlijk voor nodig om optimaal te kunnen werken? Wij vroegen het aan een expert op dit gebied, Joost van Loon. Joost is tijdens zijn hbo-studie HRM slechtziend geworden en later volgde hij nog een Master personeelswetenschappen. Nu is Joost werkzaam als Operationeel Manager, Arbeidsdeskundig Adviseur en trainer bij hulpmiddelenleverancier Babbage. Hij deelt vanuit zijn ervaring en expertise zijn formule voor optimaal werken met een visuele beperking

Drie sleutelfactoren voor optimaal werken

De formule van Joost bestaat in feite uit drie sleutelfactoren die ervoor zorgen dat je goed kunt functioneren op jouw werkplek. Deze sleutelfactoren bestaan uit drie stappen die allemaal goed moeten worden doorlopen. Op deze manier wordt de meest optimale werksituatie gecreëerd voor een werknemer met een visuele beperking. Deze drie stappen bestaan uit;

> De juiste hulpmiddelen vinden

> Het leren gebruiken van de hulpmiddelen

> Het implementeren van het hulpmiddel binnen jouw werkomgeving.

Stap 1; De juiste hulpmiddelen vinden

Ieder mens is uniek, zo is ook iedere blinde of slechtziende werknemer. Niet iedere visueel beperkte werknemer heeft dus baat bij dezelfde hulpmiddelen. Een kijkje in het assortiment van hulpmiddelenleveranciers zoals Babbage laat zien dat je ontzettend veel mogelijkheden hebt. Er valt dus veel te kiezen als het gaat om hulpmiddelen. Maak jij al gebruik van braille? Dan is wellicht een brailleleesregel wat voor jou. Of maak jij liever gebruik van spraak? Dan zijn er verschillende softwarepakketten die gebruik maken van spraaksoftware. Daarnaast zijn er diverse beeldschermloepen beschikbaar die gemakkelijk informatie toegankelijk kunnen maken voor slechtzienden. Bekijk op het YouTube kanaal van Babbage verschillende uitlegvideo’s van hulpmiddelen voor blinden en slechtzienden. Het afgelopen jaar kon je op de ZieZo-beurs de nieuwste innovaties op het gebied van hulpmiddelen voor blinden en slechtzienden ontdekken. Lees in dit interview meer over de innovaties die Babbage presenteerde. 

Stap 2; Het leren gebruiken van de hulpmiddelen

Wanneer je één of meerdere hulpmiddelen hebt gevonden die bij jouw situatie passen en waar jij gebaat mee bent is het zeer verstandig om te leren hoe het hulpmiddel werkt. Dit is nog niet zo eenvoudig als het lijkt. Babbage heeft er zelf een academy voor opgezet. Met de academy biedt Babbage gespecialiseerde trainingen gericht op het verbeteren van vaardigheden die de persoon in staat stelt optimaal om te gaan met het benodigde hulpmiddel. Er zijn vaak veel meer mogelijkheden aan een hulpmiddel dan je in eerste instantie zou denken. Neem dus de tijd om het hulpmiddel goed te leren gebruiken. Zelfs als je het hulpmiddel al een aantal jaren kent kun jij je kennis en vaardigheden zeer waarschijnlijk nog uitbreiden.

Stap 3; Het implementeren van het hulpmiddel binnen jouw werkomgeving

Nadat jij het juiste hulpmiddel of hulpmiddelen hebt én vaardigheden hebt om met de hulpmiddelen om te gaan kom je aan bij de laatste stap, het implementeren van het hulpmiddel binnen jouw werkomgeving. Lukt het bijvoorbeeld om programma’s non-visueel te bedienen die je op jouw werk gebruikt? Of lukt het om op jouw kantoor te werken met spraaksoftware? Vaak kunnen er voor problemen die ontstaan bij het implementeren van het hulpmiddel simpele en creatieve oplossingen worden gevonden. Het is erg fijn als je collega’s en leidinggevende open-minded zijn en hierin willen meedenken.

Ga je binnenkort aan de slag met en nieuwe of andere baan? Maak tijdig een afspraak met het UWV voor een werkplekonderzoek. Als je er op tijd bij bent voorkomt het je wachten en frustratie omdat je hulpmiddelen niet werken.

Deze talenten laten zien hoe zij succesvol werden op de werkvloer

Via Ctalents hebben al vele talenten met een zintuiglijke uitdaging een baan gevonden waarin ze succesvol zijn. Laat je bijvoorbeeld inspireren door het doorzettingsvermogen van Mozes. In deze blog schrijft hij hoe hij als slechtziende jurist een baan vond als Senior KYC Analist bij de ABN AMRO. 

Of laat je inspireren door Melissa. Op de werkvloer merkt zij weinig van haar visuele beperking. vertelt ze in dit interview. Op haar computer staat een vergrotingsprogramma en dit is voor Melissa eigenlijk al genoeg om haar werk goed uit te kunnen voeren. Daarnaast is begrip van haar collega’s ook erg fijn. Melissa heeft zelfs haar leidinggevende geïnspireerd om meer mensen met een beperking aan te nemen. 

 

Voor meer inspiratie en praktijkvoorbeelden lees je hier meer blogs

Noor-Portretfoto Auteur: Noor Colpaert


Ben jij op zoek naar een (andere) baan?

Laat Ctalents jou helpen om een passende baan te vinden. Ctalents is dé specialist op het gebied van ontwikkeling, begeleiding en duurzame talentmatching tussen werkgevers en werknemers met een zintuiglijke uitdaging. Schrijf je nu in als werkzoekende of bekijk alvast het vacatureoverzicht. Wil jij ervaringen van anderen lezen? Laat je inspireren door de verhalen van MeganChristiaan en Mozes. Zij vonden dankzij Ctalents een baan die bij hen past en maken een flitsende carrière.

De nieuwste blogs lezen? 

Abonneer je nu op onze nieuwsbrief en ontvang maandelijks onze nieuwste blogs. Meld je hier gratis aan!

Meld je aan
Close

Inschrijven bij We Are Ctalents

Vul hieronder jouw gegevens in om gratis en vrijblijvend toegang aan te vragen tot onze trainingen en onze discussiegroep. Wij nemen daarna contact met jou op.