Even voorstellen: Karin van den Berg van Hoorexpert

Foto: Karin van den Berg (Hoorexpert)

Dinsdag 3 juli is het zover: dan geven We Are Ctalents, Hoorexpert en Hooridee een workshop over hulpmiddelen op de werkplek voor doven en slechthorenden. Karin van den Berg werkt bij Hoorexpert en wil graag haar kennis op het gebied van hulpmiddelen doorgeven aan geïnteresseerden. Hoog tijd voor een interview met haar.

Wie ben je en wat doe je?

“Ik ben Karin van den Berg en ik werk voor Hoorexpert. Ik ben afgestudeerd als logopedist en ben via-via in het wereldje van dove en slechthorende mensen terechtgekomen. Ik heb eerst veel met cliënten gewerkt in revalidatiecentra, waar ik merkte dat veel doven en slechthorenden weinig kennis hebben over de hulpmiddelen die er zijn. Nu werk ik dus voor Hoorexpert, waar ik die hulpmiddelen juist aanbied.”

Wat zijn je hobby’s en passies?

“Ik houd erg van tuinieren en dan niet het onkruid wieden, maar het ingewikkelder werk. Planten vermeerderen en verjongen, dat spreekt mij aan. Daarnaast lees ik veel en ga ik graag uit eten of naar de film.”

Naast wie zou je weleens in het vliegtuig willen zitten, en waarom?

“Naast iemand die aan het lezen is, het maakt me niet uit wie. Ik raak altijd erg ontspannen van mensen die lezen. In drukke tijden ga ik zelfs weleens in een bibliotheek zitten zonder zelf een boek aan te raken.”

Welke gebeurtenis heeft je leven veranderd?

“Op het moment dat ik logopedie studeerde, waren er erg weinig banen voor logopedisten. De enige plek waar je als logopedist toen wel kans op een baan maakte, was in de richting ‘gehoor’, dus bij een audiologisch centrum, een KNO-afdeling in het ziekenhuis of bij een audicien. Om die reden heb ik – met enige tegenzin – gekozen om af te studeren in deze richting, zonder dat ik een functie in die richting echt ambieerde. Maar nu ik al die jaren met mensen van alle leeftijden en met allerlei maten van gehoorverlies heb gewerkt, zou ik niet anders meer willen.”

Wat doet Hoorexpert?

“Hoorexpert bestaat eigenlijk uit drie delen. Hoorexpert zelf is de groothandel, Hear Solutions werkt samen met zorgverzekeraars om hulpmiddelen voor thuissituaties te leveren (bijvoorbeeld Wek- en waarschuwingssystemen), en Audioropa is voor de zakelijke markt (bijvoorbeeld grootringleidingsystemen). Naar dat laatste is steeds meer vraag, nu er een wet is aangenomen dat alle openbare gebouwen toegankelijk moeten worden gemaakt voor mensen met een beperking. Op dit moment zijn organisaties nog aan het zoeken naar hoe ze dat precies moeten doen, en wij vinden dat daar nog wel wat meer aan gedaan mag worden voor mensen met gehoorverlies.”

Waarom ben je voor Hoorexpert gaan werken?

“Ik ben erin gerold. In mijn werk als logopedist en als audicien heb ik met veel verschillende mensen met allerlei soorten gehoorverlies gewerkt. Het is leuk dat dat nu allemaal samenkomt in dit werk. Ik vind het leuk om nu van de andere kant, die van de leverancier, de kennis in te zetten.”

Wat doe je voor Hoorexpert?

“Officieel ben ik accountmanager. Dat betekent dat ik relaties onderhoud met klanten, zowel audiciens als zorgverzekeraars en eindgebruikers. Het leukste vind ik kennisoverdracht: mensen bekend maken met de mogelijkheden op het gebied van hulpmiddelen.”

Wat is het doel van Hoorexpert en van workshops als deze?

“Het doel is in eerste instantie kennisoverdracht, want kennis is macht. Als je bekend bent met de mogelijkheden, heb je gemakkelijker toegang tot die producten en kun je voor jezelf beslissen wat je nodig hebt. Misschien kom je er dan wel achter dat je met een paar aanpassingen een baan kunt krijgen, waarvan je nooit had verwacht dat je die zou kunnen uitoefenen. Zo houd je de regie over je eigen leven. Ik wil kennis ook graag overdragen aan audiciens, zodat die hun klanten beter kunnen adviseren. Ook Ctalents is nu steeds meer op de hoogte van de mogelijkheden en dus kunnen we hun talenten ondersteunen met hulpmiddelen als ze een (andere) baan krijgen.”

Wil je nog iets anders kwijt?

“Ik vind de workshop een goed initiatief en het lijkt me ook leuk om samen te werken met Hooridee, omdat die organisatie vaker workshops geeft aan groepen. Het lijkt me goed om onze krachten te bundelen, en ik denk dat het voor herhaling vatbaar is. Zorgen dat doven en slechthorenden weten wat er voor hen te halen valt, daar maak ik me samen met Ctalents en Hooridee graag hard voor.”

Auteur: Lucas de Jong

Wil jij deelnemen aan de 'WOW' Workshop Hoormiddelen? Meld je dan hier aan voor de workshop!

De nieuwste blogs lezen? 

Abonneer je nu op onze nieuwsbrief en ontvang maandelijks onze nieuwste blogs. Meld je hier gratis aan!

Meld je aan
Close

Inschrijven bij We Are Ctalents

Vul hieronder jouw gegevens in om gratis en vrijblijvend toegang aan te vragen tot onze trainingen en onze discussiegroep. Wij nemen daarna contact met jou op.