Een werkervaringsplaats als stap naar betaald werk

Betaald werk vinden als blinde is niet altijd gemakkelijk, zo ervaar ik, Lucas (24), momenteel zelf. Ik ben een jaar afgestudeerd, maar helaas heb ik nog geen vaste baan gevonden. Sinds kort werk ik echter één dag per week op een werkervaringsplaats bij New Arts Nijmegen. Dit is mij goed bevallen, en ik denk dat het voor mij en vele anderen een goede stap kan zijn naar betaald werk.

Het vinden van een werkervaringsplaats

Bij mij ging het vinden van een werkervaringsplaats vrij eenvoudig. Mijn huidige jobcoach wees me op de website van New Arts Nijmegen, waarop vermeld werd dat deze organisatie ervoor openstond om mensen een werkervaringsplaats te bieden.

New Arts sprak me direct aan. Daarom heb ik een e-mail gestuurd waarin ik schreef wat me aansprak en wat ik graag zou willen doen, waarop ik binnen een week werd uitgenodigd voor een gesprek. De dag na het gesprek werd ik gebeld dat ik na de vakantie mocht beginnen.

Bij New Arts is ruimte voor jongeren met veel verschillende achtergronden. Ik denk dat dat een belangrijke reden is geweest dat zij ook mij hebben aangenomen. Op de website staat bijvoorbeeld het volgende: “Het is een platform voor, door en met jongeren waar nieuwe kunsten, ruimte om jezelf te uiten en talentontwikkeling voor iedereen de belangrijkste doelstellingen zijn. (…) Bij ons krijg je de ruimte om alles uit te proberen en te kijken wat bij jou past.” Dat laatste is precies wat ik daar nu mag doen.

Mijn ervaringen tot nu toe

Ik werk sinds januari 2018 één dag per week bij New Arts en houd me vooral bezig met communicatie, wat ook mijn studieachtergrond is. Ik heb er al een aantal verschillende dingen gedaan, zoals het schrijven van teksten voor de website en het maken van een communicatieplan voor één van de projecten die New Arts organiseert. In het begin was het even zoeken welke klussen ik kon oppakken, maar dit begint steeds duidelijker te worden.

Bij een werkervaringsplaats ben je er niet alleen voor je werkgever, maar ook voor jezelf. Het is dan ook belangrijk om met de organisatie doelen op te stellen waar je aan kunt werken en die je samen kunt evalueren. Zo heb ik bij New Arts gemerkt dat contact met collega’s mij soms niet zo gemakkelijk afgaat. Daarom hebben we dit nu tot een doel gemaakt waar ik aan kan werken. De komende weken ga ik dus bij de gezamenlijke lunch proberen gesprekken met collega’s te voeren en hoop ik ze zo beter te leren kennen.

Logo New Arts Nijmegen

Voordelen van een werkervaringsplaats

Ik denk dat een werkervaringsplaats je veel op kan leveren. Ten eerste doe je, uiteraard, werkervaring op. Zo kun je duidelijker bepalen wat je wilt en nodig hebt in een baan. Ten tweede leer je ook jezelf kennen in een werksituatie. Deze zelfkennis kun je meenemen naar een echte baan. Ten derde staat het goed op je cv: je laat zien dat je gemotiveerd bent en dat je ook op dit moment aan de slag bent. Dit willen bedrijven graag weten. Tot slot kun je in bepaalde gevallen misschien binnen de organisatie zelf doorstromen naar een vaste werkplek.

Tips bij een werkervaringsplaats

Kortom: ik zou alle werkzoekenden van harte aanraden om op zoek te gaan naar een werkervaringsplaats. Je doet ervaring op, leert jezelf beter kennen en wie weet wat het oplevert. Ik heb daarbij nog een aantal tips voor als je een werkervaringsplaats overweegt:

  • Ga op zoek naar een bedrijf dat zich richt op talentontwikkeling, jongeren o.i.d. Deze bedrijven staan waarschijnlijk meer open voor jou. Schroom niet te mailen, het kan nooit kwaad.
  • Stel doelen waar je aan kunt werken. Jij bent er niet alleen voor de organisatie, de organisatie kan en wil jou ook verder helpen.
  • Probeer verschillende dingen uit, kijk wat je leuk vindt en wat bij je past. Dit helpt je in je latere professionele carrière.

Zet je werkervaringsplaats op je cv. Zo zien recruiters en HR-medewerkers van organisaties waar je solliciteert dat je gemotiveerd en actief bent. Dit helpt bij het vinden van een vaste baan.

Auteur: Lucas de Jong

De nieuwste blogs lezen? 

Abonneer je nu op onze nieuwsbrief en ontvang maandelijks onze nieuwste blogs. Meld je hier gratis aan!

Meld je aan
Close

Inschrijven bij We Are Ctalents

Vul hieronder jouw gegevens in om gratis en vrijblijvend toegang aan te vragen tot onze trainingen en onze discussiegroep. Wij nemen daarna contact met jou op.