Een nieuwe baan

blind/slechtziend werken Oct 16, 2019

Illustratie: Scheeper Ziekenhuis te Emmen (bron: Treant Zorggroep)

Ylona Keur blogt sinds enkele maanden voor We Are Ctalents. Kort nadat ze daarmee begon, vond ze een baan. Proficiat! In deze blog vertelt ze hoe dat is gegaan en wat erbij kwam kijken.

auteur: Ilona Keur

Begin 2019 werd ik benaderd door een re-integratiebureau met de vraag of ik nog beschikbaar was voor een vacature. Mijn antwoord daarop was “ja”, maar ik wilde wel eerst wat meer informatie over de inhoud van die vacature. Nadat ik die informatie had vernomen, was ik meteen enthousiast. De functie betreft een ‘assistent mobiliteitscentrum’ voor de afdeling Mobiliteit van het Scheper Ziekenhuis in Emmen, vlak bij mijn woonplaats.

Diezelfde week nog kon ik op gesprek komen. Dit vond ik wel spannend, want het was alweer even geleden dat ik gesolliciteerd had, en bovendien ging het voor mijn gevoel ook allemaal erg snel. In het begin van de week hoorde ik van de functie en aan het eind van de week zat ik op de sollicitatiestoel, zoals ik dat zelf noem.

Hulpmiddelen

Na een goed gesprek kon het regelen beginnen. Want om de functie te kunnen uitvoeren moest ik wel gebruik kunnen maken van mijn hulpmiddelen. Eén van de hulpmiddelen die moest worden aangevraagd was Supernova (oftewel software die informatie op een computerscherm door vergroting, spraak of braille toegankelijk maakt voor slechtzienden, red.).

Dat ging niet zonder slag of stoot. Binnen het UWV ging het allemaal wel snel voor mijn gevoel, maar bij mijn werkgever ging het op de ICT-afdeling niet zo gemakkelijk. Ze hadden nog nooit zoiets gedaan, dus moest het allemaal nog bekeken en geïnstalleerd worden. Na lang contact over en weer werd  gelukkig besloten dat het bedrijf dat de software leverde, ook mocht helpen deze te installeren. Dit was een pak van mijn hart, want van zulke software moet je wel echt kennis hebben en weten wat kan en wat niet.

Na 3 maanden lang wachten kon ik eindelijk beginnen op dinsdag 4 juni. En zo’n eerste dag naar je nieuwe werk is best spannend. Er komt er ontzettend veel op je af. Vooral als je minder ziet. Naast heel veel informatie waarvan jij vindt dat je daar iets mee moet, zijn er ook nog veel praktische zaken die je op je eerste dag moet regelen om je werk te kunnen doen.

Zo moest ik een pasje aanvragen, dat is nodig voor het printen, kopiëren en inloggen op de computer. Op dat pasje moet ook een foto. Naast dat ik niet van foto’s houd, vond ik het ook erg lastig om in de camera te blijven kijken.

Proefplaatsing

Als je begint bij een werkgever, start je altijd met een proefplaatsing. Zelf vind ik dit een onrustige periode omdat je dan moet laten zien wat je waard bent. Ook nu voelde dit voor mij niet altijd fijn.

Maar al gauw lieten mijn collega’s mij weten dat het wel goed kwam, en dat ze blij waren met wat ik voor ze deed. Ik heb dus ook met het volle zelfvertrouwen mijn contract binnengehaald.

Per 1 augustus is mijn contract ingegaan en ik heb het er erg naar mijn zin. Ik leer veel en kan werken zoals ik dat wil, als het maar af komt en netjes is. Dit geeft een hoop vrijheid en dat is erg prettig. Daarnaast heeft iedereen op de afdeling mij geaccepteerd en doet niemand moeilijk over mijn slechtziendheid. Iedereen wil mij graag helpen, maar ze weten dat ik veel zelf kan en het wel vraag als ik hulp nodig heb. Zelfstandigheid is voor mij erg belangrijk.

Het werken bevalt mij heel goed. Ik word er vrolijk van, krijg er meer zelfvertrouwen van en ik leer er ook nog eens veel van. Ben ik even blij dat ik “ja” heb gezegd!


Wil jij net als Ylona bloggen over wat je allemaal meemaakt, ontdekt of gewoon interessant vindt? Schrijf je in bij We Are Ctalents, de Ctalents-community van zintuiglijk uitgedaagden, en geef daarbij aan dat je ook wilt bloggen en/of vloggen. Ben je al lid van de community? Neem dan contact op met [email protected].

De nieuwste blogs lezen? 

Abonneer je nu op onze nieuwsbrief en ontvang maandelijks onze nieuwste blogs. Meld je hier gratis aan!

Meld je aan
Close

Inschrijven bij We Are Ctalents

Vul hieronder jouw gegevens in om gratis en vrijblijvend toegang aan te vragen tot onze trainingen en onze discussiegroep. Wij nemen daarna contact met jou op.