Dove verpleegkundestudente Natascha over mooie momenten in de zorg

Mijn naam is Natascha Pfeiffer (22) en ik studeer verpleegkunde (mbo niveau 4). Als bijna afgestudeerde student verpleegkunde met een auditieve beperking, maak ik enorm veel mee in het vakgebied zorg. Ik deel graag een van mijn ervaringen met jullie over de mooie momenten in de zorg. 

Stage in de thuiszorg

Tijdens mijn tweede jaar als student verpleegkunde was ik nog een beginner. Ik liep toen stage bij de thuiszorg. Toen ik pas begon, moest ik erg wennen aan de omgeving, de collega’s en de cliënten. En andersom ook: zij waren niet gewend aan een dove stagiaire die voor verpleegkundige studeert. Sommige cliënten vonden dat maar vreemd.

Communiceren met een cliënt

In de loop van dat jaar leerde ik een mevrouw kennen. Ze woonde in een seniorenflat waar ik stage liep. Ons contact was in het begin moeizaam, omdat zij moeite had met de communicatie. De reden daarvoor is dat ze zelf ook hardhorend is. Ze stond er niet echt voor open om een beetje anders te communiceren dan gebruikelijk. Ik wilde echter toch graag proberen met haar te communiceren, al zou het misschien moeizaam gaan. Na meerdere pogingen is het uiteindelijk gelukt. Ze stelde zich ervoor open en vertelde steeds meer dingen. Ze vertelde ook over haar ervaringen. Ik kwam ook af en toe na het werk langs voor een kopje thee.

Gebarentaal leren

Natascha
Foto: Natascha

Na een half jaar kwam ik binnen voor een zorgmoment. Mevrouw gaf aan dat ze graag gebarentaal wilde leren omdat ze dan met mij, op mijn manier, zou kunnen communiceren. Ik vond dat zo lief en besloot dat we elk zorgmoment een of twee gebaren gingen oefenen. Mevrouw was zo enthousiast en ging zelfs tegen de collega’s gebaren, om te laten zien dat ze het kon. Ik vond dit heel speciaal, omdat wij als doven vaak meer ons best moeten doen en extra hard moeten werken om hetzelfde resultaat te krijgen. Dit was voor mij een van de eerste momenten dat iemand zich voor mij ging aanpassen. Kan jij geloven dat mevrouw toen 91 jaar oud was?

Nu bijna drie jaar verder kijk ik nog steeds met warme gevoelens terug naar die periode met deze mevrouw. Dankzij haar is mijn passie voor de zorg alsmaar groter geworden. Met mijn verhaal wil ik graag zeggen dat iedereen zijn/haar passie moet volgen. En ja, er zullen hindernissen zijn, maar je krijgt er ook altijd weer zonneschijn voor terug.

Auteur: Natascha Pfeiffer

Wil jij ook bloggen over bijvoorbeeld jouw studie, stage, werk of vrije tijdsbesteding? Meld je dan nu aan bij We Are Ctalents en geef aan dat je graag wilt bloggen in het aanmeldformulier.

De nieuwste blogs lezen? 

Abonneer je nu op onze nieuwsbrief en ontvang maandelijks onze nieuwste blogs. Meld je hier gratis aan!

Meld je aan
Close

Inschrijven bij We Are Ctalents

Vul hieronder jouw gegevens in om gratis en vrijblijvend toegang aan te vragen tot onze trainingen en onze discussiegroep. Wij nemen daarna contact met jou op.