Door SpeakSee kunnen doven gesprekken volgen

Soms is het voor dove of slechthorende mensen lastig om gesprekken te volgen en goed mee te doen aan vergaderingen. Veel mensen kunnen geen gebarentaal en er is ook niet altijd een gebaren- of schrijftolk beschikbaar. Maar Jari Hazelebach (22) heeft daar wat op bedacht. Hij ontwikkelt met zijn team SpeakSee, die gesproken tekst omzet naar tekst op het beeldscherm van je smartphone. We Are Ctalents redactielid, Lucas de Jong, zocht Jari op om hem het hemd van het lijf te vragen over zijn onderneming. 

Gesprekken volgen

Jari is 22 jaar en komt uit Rotterdam. Hij houdt van lezen en yoga en mediteert elke dag. Omdat zijn beide ouders doof zijn, kent hij de problemen waar mensen met een auditieve beperking in het dagelijks leven tegenaan lopen. Zo vertelde zijn vader eens dat hij het lastig vond om werkvergaderingen te volgen. Daar wilde Jari graag iets op bedenken.

Na zijn studie bedrijfskunde ging Jari werken in San Francisco bij Ava, een startup die ook een spraakherkenningsapp ontwikkelt. Uiteindelijk werd de app relatief weinig herhaaldelijk gebruikt. Herhaaldelijk gebruik van een app geeft een indicatie van hoeveel waarde mensen uit een app halen, net zoals bij een reep chocola: “Als je de reep lekker vindt, koop je hem de volgende keer weer, als je hem niet lekker vindt laat je hem links liggen. Er was dus wat aan de hand”

Jari onderzocht de reden dat mensen Ava niet zo veel gebruikten, en kwam erachter dat veel mensen het lastig vonden om aan hun gesprekspartners te vragen om de app te installeren. Bij SpeakSee is dat niet meer nodig. “Bij Ava wilden ze daar helaas niet mee doorgaan. Niet omdat ze het een slecht idee vonden, maar omdat het voor hen als startup heel lastig was om ineens een andere weg in te slaan.”

Hoe werkt SpeakSee?

SpeakSee werkt op een iets andere manier dan Ava. Bij de app horen een aantal microfoons die mensen kunnen opspelden. Deze vangen de audio op en sturen die naar de smartphone van de slechthorende. De smartphone zet het geluid binnen een seconde om naar tekst. Zo hoeft niet iedereen de app te installeren.

Het team achter SpeakSee heeft daarnaast nog een functionaliteit bedacht: “Ik heb met mensen met gehoorverlies gesproken en ontdekte in die gesprekken dat veel mensen niet tevreden waren over hun gehoortoestel. Zij zeiden dat het vaak lastig is als er veel achtergrondgeluid is. Daarom heeft het SpeakSee-team ook een functionaliteit ontwikkeld waarbij mensen het geluid van de opgespelde microfoon meteen op hun gehoorapparaat of cochleair implantaat kunnen streamen. Ons algoritme kan het achtergrondgeluid wegfilteren, zodat alleen de spraak wordt doorgegeven.”

Foto van de SpeakSee app

Foto van de SpeakSee app en microfoontjes

Verdere ontwikkelingen SpeakSee

Jari en zijn team zijn al bijna klaar met het ontwikkelen van een prototype. “Er zijn al een aantal mensen op kantoor geweest en de eerste reacties waren positief. We willen het prototype in februari gaan testen, zodat we het product nog dichter kunnen brengen bij wat mensen nodig hebben. Vanaf mei of juni starten we met de voorverkoop van de app.”

In de verdere toekomst wil Jari graag naar één microfoon toe. Die zou dan het geluid van alle sprekers kunnen opvangen, de verschillende sprekers kunnen onderscheiden en dit alles kunnen omzetten naar tekst. “Helaas is dat met de huidige technologie nog niet mogelijk. Tot die tijd zullen mensen nog altijd over een barrière heen moeten komen en moeten vragen of mensen het microfoontje willen opspelden”, aldus Jari.

Oproep: SpeakSee zoekt ervaringsdeskundigen

Jari vertelt dat een gemiddelde werkdag voor hem heel afwisselend is. “Ik communiceer veel met doven en slechthorenden en bespreek met hen wat ze van het product vinden. Ik houd me ook op strategisch niveau bezig met marketing. Zo maken we aansprekende verhalen en portretten over mensen met een auditieve beperking en plaatsen die op sociale media.”

Jari’s team bestaat uit vijf mensen. Naast hem werken co-founder Marcel, datawetenschapper Madan, ontwerper Joshua en marketingmedewerker Christine bij het bedrijf. “Maar”, zo zegt Jari, “versterking is altijd welkom. We zijn nu vooral op zoek naar een stagiair in marketing of communicatie, om te zorgen dat SpeakSee bekender wordt onder doven of slechthorenden. Maar als er iemand met een auditieve beperking is die ons op een andere manier kan helpen, is die van harte uitgenodigd. We zoeken namelijk nog een ervaringsdeskundige in het team.”

Ben jij geintereseerd om als ervaringsdeskundige aan de slag te gaan in het team van Jari? Stuur ons een mailtje en wij brengen je gelijk in contact met de mensen van SpeakSee.

Update januari 2019: Inmiddels is de Ctalents Pilot van SpeakSee van start gegaan. Blijf op de hoogte van de recensies van het testpanel via We are Ctalents. Kijk hier voor alle informatie over de voorverkoop.

Auteur: Lucas de Jong

De nieuwste blogs lezen? 

Abonneer je nu op onze nieuwsbrief en ontvang maandelijks onze nieuwste blogs. Meld je hier gratis aan!

Meld je aan
Close

Inschrijven bij We Are Ctalents

Vul hieronder jouw gegevens in om gratis en vrijblijvend toegang aan te vragen tot onze trainingen en onze discussiegroep. Wij nemen daarna contact met jou op.