“De mensen die samenwerken zorgen voor het MuteSounds gevoel”

Stichting Ctalents is aanstaande zaterdag aanwezig bij MuteSounds. Dit festival voor doven en slechthorenden wordt georganiseerd door 125Procent. Onder hun leiding is het festival de afgelopen jaren enorm gegroeid in bekendheid en bezoekersaantallen. Wij belden met Renske van Luijn, productieleider van MuteSounds.

Waarom organiseren jullie Mutesounds?
Het festival is zo’n tien jaar geleden opgericht door Maks Oosterbaan en Meike Asselbergs, studenten Culturele Maatschappelijke Vorming. Eind 2014 heeft 125Procent de organisatie overgenomen. Wij zijn de dovengemeenschap ingedoken en hebben de Nederlandse Gebarentaal geleerd. Het mooie van het festival is dat het een feest is voor doven en slechthorenden. Waar de meeste festivals niet toegankelijk zijn voor hen, is dit festival juist op hen gericht. Het tweede doel van het festival is om horenden bekend te maken met de dovencultuur. Veel van hen zijn onbekend met gebarentaal, wat ontzettend jammer is. Mensen mogen juist meer leren over deze prachtige taal!

 

MuteSounds festival

Wat komt er kijken bij de organisatie van zo’n festival?
Ontzettend veel. Vorig jaar zijn we verhuisd naar de Pier in Scheveningen als festivallocatie. We krijgen nu 17.000 bezoekers en hebben een ochtend-, middag- en avondprogramma. Het festival is zich meer gaan richten op kunst en cultuur. We organiseren gebarentaal workshops, sportieve en creatieve activiteiten. Dat doen we samen met 45 vrijwilligers. Met een denktank organiseren we brainstormsessies en bedenken we de aankleding. We vertegenwoordigen de doelgroep en zij bepalen hoe het programma eruit ziet.

Voor de mensen die van plan zijn naar het festival gaan: wat mogen zij absoluut niet missen?
Lastig, iedereen heeft natuurlijk een andere smaak. Ik zou ’s avonds zeker langskomen bij het Podium voor Kunsten, een soort comedy café, met gebarenpoezie en moppentappers. Hiervoor hebben we ook samengewerkt met SWDA vertelt, een initiatief van Stichting Welzijn Doven Amsterdam.

Welk publiek verwacht je zaterdag in Scheveningen?
Het is een ontzettend divers publiek. De Pier is natuurlijk een internationaal bekende plek, dus belanden veel mensen onverwacht op het festival en vallen van de ene in de andere verbazing. Overdag zijn we meer gericht op gezinnen en hebben we ook een uitgebreid kinderprogramma. De middag is voor zowel doven als mensen die goed horen. Het avondprogramma is meer gericht op doven; de afterparty wordt voornamelijk bezocht door dove en slechthorende jongeren.

Mutesounds festival

Wat is de succesfactor van MuteSounds?
Het succes van MuteSounds komt voort uit de enorme betrokkenheid van iedereen, niet alleen de organisatie en partners, maar juist ook de bezoekers en de vrijwilligers die meewerken. De afgelopen jaren is best veel veranderd. We hebben fantastische mensen die meedenken en zelf meegroeien. De mensen die met elkaar samenwerken zorgen voor het echte MuteSounds gevoel.

Het MuteSounds festival vindt zaterdag 28 oktober plaats op de Pier, Scheveningen. Het festival is gratis te bezoeken en duurt van 13.00u-23.00u. De afterparty (tickets: 5 euro) duurt van 23.00-03.00u en vindt plaats op Pier Zuid. Koop je tickets voor de afterparty. Ook Stichting Ctalents is te vinden op Mutesounds: kom bij onze community en laat zien dat jij gelooft in jouw talent!

Auteur: Stan van Kesteren

De nieuwste blogs lezen? 

Abonneer je nu op onze nieuwsbrief en ontvang maandelijks onze nieuwste blogs. Meld je hier gratis aan!

Meld je aan
Close

Inschrijven bij We Are Ctalents

Vul hieronder jouw gegevens in om gratis en vrijblijvend toegang aan te vragen tot onze trainingen en onze discussiegroep. Wij nemen daarna contact met jou op.