Dagboek van Femke – Netwerkborrel Deventer en de Feestdagen

Vorige maand organiseerde Femke samen met Tibbe voor Ctalents de eerste netwerkborrel in Deventer, speciaal voor mensen met een visuele en/of audiotieve beperking die op zoek zijn naar werk. Nu de feestdagen eraan komen, benoemt Femke ook een probleem dat veel doven zullen herkennen.

 Auteur: Femke Keupink

Tijdens de voorbereiding van de eerste netwerkborrel van Ctalents in Deventer heb ik fijn en veel met Tibbe samengewerkt. Eindelijk was de avond daar. Ondanks de lage opkomst was ik er persoonlijk blij mee dat er mensen zijn gekomen en dat er interesse voor de netwerkborrel bestond.
 
De avond is goed verlopen, met mooie gesprekken, goede vragen en veel begrip voor elkaar. Een topavond, en zeker voor herhaling vatbaar!
 
De eerste netwerkborrel van Ctalents in de vestiging Deventer.
De eerste netwerkborrel van Ctalents in de vestiging Deventer.

Fijne feestdagen?

De feestdagen komen eraan. Dit betekent voor de meesten onder ons dat we druk bezig zijn met kerstmenu's, boodschappen doen, werken en, oh ja, ook nog even bedenken wat we tijdens de feestdagen zullen aantrekken. Je hebt echt een gevoel van hier heb ik wel zin in, maar je ziet er ook tegenop omdat het je zoveel energie gaat kosten. Heel dubbel. Ik merk dat dit gevoel ook bij mij overheerst. Vooral als het gaat om het volgen van gesprekken: ik wil niet de gast zijn die niks mee krijgt en dan eenzaam aan tafel zit te eten, terwijl iedereen gezellig aan de praat is.    
 
Wel, dit gevoel heb ik tijdens feestdagen al meerdere keren gehad. Ik heb altijd geaccepteerd dat ik in groepsgesprekken veel niet mee zou krijgen en dan op sommige zaken gewoon maar 'ja' zeg, zoals altijd. Maar nu ga ik het anders doen. Lang leve de Ava-app. Deze app heb ik al eens geprobeerd tijdens een cursus die ik ergens anders volg en het werkte goed: door met Ava de stemmen van mensen te laten ondertitelen kon ik gesprekken veel beter volgen! 

Ava helpt

Dus waar ik ook naartoe ga, mijn mobiele telefoon en powerbank gaan mee. De telefoon gaat voor mij liggen zodat ik gesprekken beter mee krijg  en ook gezellig mee kan praten. Tegenover anderen geef ik aan dat ik de ondertitelings-app Ava gebruik. Dan weten ze allemaal dat ik slecht hoor. En gelukkig kunnen sommigen ook een beetje gebarentaal. En wanneer het ondanks Ava toch niet lukt om te volgen wat er gezegd wordt, vraag ik het gewoon aan diegene die naast mij zit. 
 
Het moet niet nodig zijn dat je, als je na een gezellige kerstbijeenkomst weer thuis komt, huilend en alleen op een stoel neervalt, doodop bent en denkt: 'Dat nooit meer.' Nee, ik wil ook een leuke kerst hebben. Dat gun ik mijzelf en iedereen die doof, slechthorend of plotsdoof is. 
 
Konijn Pluk met Kerstmuts
Pluk met kerstmuts.

Genieten!

Gun en geef jezelf leuke dagen. Of dit nu met familie, kennissen, vrienden of jezelf is. Geniet. Van de mooie kerstboom, van het lekkere eten, van de tijd die je bij je naasten bent. Maar vooral van jezelf! Jij bent het waard om van dingen te genieten en plezier te hebben.
 
Geef aan dat je slechthorend of doof bent... Ook al zeg je dit meerdere malen. Jij hebt het recht om mee te genieten en mee te praten! Jij bent het waard om er te zijn! Jij bent oké zoals je bent. Jij hebt net het recht net zoals de horenden om jou heen. Jij bent het waard. Deze kracht heb JIJ!
 
Ik weet dat ik dit vaak zeg. Maar het is zo. Ja, ook ik loop vaak tegen de lamp omdat ik het niet helemaal accepteer. Maar ik ga er nu iets aandoen om mij prettig te voelen tijdens de feestdagen. Het woord zegt het eigenlijk al. Feest! Op wat voor een manier ook, het is Feest. Ook voor jou.
 
Dus geniet. En kom voor jezelf op!
 
Fijne feestdagen en tot volgend Jaar.
 
Groetjes,
Femke 

Femke schrijft regelmatig in haar dagboek over van alles wat ze meemaakt. Wil je meer van Femke lezen? Klik dan hier

De nieuwste blogs lezen? 

Abonneer je nu op onze nieuwsbrief en ontvang maandelijks onze nieuwste blogs. Meld je hier gratis aan!

Meld je aan
Close

Inschrijven bij We Are Ctalents

Vul hieronder jouw gegevens in om gratis en vrijblijvend toegang aan te vragen tot onze trainingen en onze discussiegroep. Wij nemen daarna contact met jou op.