Bloggen, hoe doe je dat?

Op onze website zie je al een tijdje een hoop blogs voorbij komen van Laurie. Zo schreef ze over de Ctalents Diamond Awards, over haar bezoek aan het boekenvent YALFest en over een pitchtraining die zij bij Ctalents volgde. Heb je na het lezen van deze blogs een beetje blogkriebels gekregen en zou je zelf ook weleens willen bloggen? Dan komt dat mooi uit, want in deze blog geeft Laurie je wat handvatten om zelf aan de slag te gaan met bloggen.

Het begin

Het is eigenlijk een must om een soort van outline te hebben waar je over wilt bloggen. Toen ik in 2013 gewoon maar een blog aanmaakte had ik dat niet en dat resulteerde in een blog dat stond te verstoffen en nooit werd gebruikt. Ik begon op wordpress.com, de gratis versie van WordPress. In 2017 had ik dus een plan en daar ging ik dan.

Het is altijd raadzaam om te beginnen op een gratis blogplatform. wordpress.com is hier een heel goed medium voor, maar alleen niet zo goed toegankelijk voor schermlezers. Blogger van Google is dat wel, dus is een prima alternatief. Je kunt er alleen wat minder mee qua thema’s en opmaak. Want ook al zie ik het niet, ik wil wel dat het er netjes uitziet. Thema op je site zetten, artikelen schrijven en starten maar. Het maakt helemaal niet uit of je super goed kunt schrijven of niet, zolang jij er maar plezier in hebt.

Interactief

Mensen kunnen reacties plaatsen op je blog en je kunt je artikelen delen op je eigen social media kanalen. Het hoeft niet, maar het mag. Je kunt de optie om reacties achter te laten ook uitzetten, maar de interactie maakt het wel echt een stuk leuker. Er zijn vele opties voor reacties. Zo kun je iedere reactie modereren voordat deze online wordt geplaatst en kun je er een controlecode op zetten. Ja, die captcha’s waar ik zelf zo’n enorme hekel aan heb, maar op een gegeven moment heb ik ze toch aangezet.

Foto: Laptop met notebook en kop koffie

Foto: Laptop met notebook en kop koffie

AVG

Misschien niet iets waar je nu op zit te wachten, maar helaas moet ik het toch vermelden. Want helaas moeten ook de hobbybloggers aan de AVG voldoen. Deze nieuwe AVG (Algemene Verordening Gegevensbescherming) treedt op 25 mei 2018 in werking en is een door de Europese Unie vastgestelde wet. Het lijkt een hoop werk, maar ik heb al met dit bijltje gehakt en het valt achteraf best wel mee. Het allerbelangrijkste is een privacyverklaring op je blog. Hierin vermeld je wat je doet met de persoonsgegevens die je verzamelt. Want ja, als mensen kunnen reageren op je blog verzamel je al persoonsgegevens (naam, e-mailadres (laatste alleen voor jou als beheerder zichtbaar)). Hoe lang bewaar je deze gegevens? Waar doe je dat? Hoe verzamel je statistieken (bezoekersaantallen, populaire berichten etc.)? Moet je allemaal vermelden in deze privacyverklaring.

Dan zijn er nog de verwerkingsovereenkomsten. Dit gaat, zeker bij de gratis platformen, vanzelf. Deze hoef je niet openbaar te maken. Zo’n overeenkomst moet je sluiten met alle partijen die gegevens voor jou verwerken ten behoeve van je blog.

Een voorbeeld. Ik blogde tot halverwege vorige maand bij Blogger. Dit is een dienst van Google en mijn blog e-mail ging via mijn eigen Gmail account. Ik moest dus een verwerkingsovereenkomst sluiten met Google. Echter kriebelde het bij mij al een tijdje om te verhuizen naar een eigen domein en dit wilde ik het liefst doen voor de nieuwe AVG in werking treedt. Nu heb ik dus een verwerkingsovereenkomst met mijn host moeten sluiten. Gelukkig is mijn blogmail ook daar ondergebracht, dus scheelt dat weer een derde partij. Daarnaast was mijn host ruim op tijd met de verwerkingsovereenkomst en heeft deze voor al haar klanten gemaakt. Verder draait mijn website op wordpress.org (overigens prima toegankelijk maar niet aan te raden voor de beginnende blogger) en gebruik ik een plugin voor mijn statistieken. Met al deze partijen sluit je dus een verwerkingsovereenkomst. Dit houdt grofweg in dat zij hun algemene voorwaarden aanpassen en dat jij alleen maar wat moet doen als je het er niet mee eens bent. Dat is het eigenlijk.

Nu hoor ik je denken: kan ik ook onder de AVG uit? Ja, dat kan. Als je al je interactie op je blog uitzet. Als je na 25 mei gaat beginnen met je blog en je zet alle interactie uit, is er niets aan de hand. Als je wel wilt dat mensen reacties e.d. kunnen achterlaten, dan kom je er niet onderuit. Maar, dan zijn alle verwerkingsovereenkomsten al klaar en is alleen de privacyverklaring voor jou nog noodzakelijk. En echt, als je blog eenmaal AVG proof is, heb je er geen omkijken naar, totdat er iets verandert. Dus laat de AVG geen obstakel zijn om te beginnen met bloggen, want jouw plezier staat voorop. Ik moet het gewoon helaas in dit artikel vermelden omdat het er binnenkort aan zit te komen en je er simpelweg niet omheen kunt.

Heb je eventueel nog vragen over bloggen? Dan zijn er goede handleidingen van de platformen te vinden. Er bestaat geen standaard manier van bloggen namelijk, dus een handleiding over het bloggen zelf is er gewoon niet. Gaandeweg leer je wat voor jou het beste is. Ik heb mijn stijl van recensies echt wel een flink aantal keren gewijzigd. Met de verhuizing van mijn blog zelfs nog. Er is namelijk geen goed of fout.

Ik hoop dat je iets aan dit artikel hebt gehad en wie weet vinden we je blog snel online!

Auteur: Laurie

De nieuwste blogs lezen? 

Abonneer je nu op onze nieuwsbrief en ontvang maandelijks onze nieuwste blogs. Meld je hier gratis aan!

Meld je aan
Close

Inschrijven bij We Are Ctalents

Vul hieronder jouw gegevens in om gratis en vrijblijvend toegang aan te vragen tot onze trainingen en onze discussiegroep. Wij nemen daarna contact met jou op.