Babbage op de ZieZo-beurs 2019

Op vrijdag 15 en zaterdag 16 maart 2019 zal in het beatrixgebouw in Utrecht de ZieZo-beurs weer plaatsvinden. De ZieZo-beurs is dé plek om te ontdekken welke mogelijkheden er allemaal zijn om zo optimaal mogelijk te leven met een visuele beperking. Net als Ctalents zal ook dit jaar hulpmiddelenleverancier Babbage weer aanwezig zijn. Benieuwd welke nieuwe ontwikkelingen op het gebied van hulpmiddelen Babbage zal presenteren? En welke interessante workshops ze dit jaar aanbieden? Wij vroegen het Marnix Kluiters, adviseur/trainer bij Babbage.

 

Adviseren en trainen van blinden en slechtzienden 

Marnix Zijn werkzaamheden bij Babbage begonnen als een bijbaan tijdens zijn studie Fiscaal Recht en Economie. Afgelopen zomer studeerde Marnix af en rolde hij vanzelf in zijn baan als adviseur/trainer bij Babbage. ‘Ik vind het super leuk om de kennis die ik heb opgedaan tijdens mijn studie over te dragen op anderen zodat zij ook weer in staat zijn te kunnen studeren met een visuele beperking. Ik heb het op mijn beurt doorgekregen van Joost van Loon. Ik kwam hem tegen tijdens een patiëntendag van de oogaandoening die ik heb. We hebben allebei Leber en we hebben tijdens onze studies in vergelijkbare situaties gezeten. Het fascineerde mij hoe snel Joost met spraaksoftware kon werken. Toen ik Joost ontmoette ontdekte ik dat er eigenlijk heel veel mogelijk is.’ Dankzij de juiste hulpmiddelen en trainingen heeft Marnix zijn studie afgerond. Hij zal dit jaar met zijn collega's bij Babbage aanwezig zijn op de ZieZo-beurs om zijn kennis en ervaringen ook daar over te dragen. 

Babbage presenteert innovatieve producten op de ZieZo-beurs

De ZieZo-beurs is dé plek waar alle nieuwe ontwikkelingen te vinden zijn op het gebied van hulpmiddelen voor blinden en slechtzienden. Ook Babbage heeft interessante nieuwe producten die ze meenemen naar de ZieZo-beurs. Marnix vertelt hier alvast wat meer over. ‘We hebben sowieso twee interessant nieuwe producten die we gaan laten zien. Allereerst is dat de Orcam 2.0. Dit is een revolutionair apparaat die visuele informatie kan omzetten naar auditieve informatie. Daar wijden we zelfs een hele workshop aan omdat we merken dat hier veel interesse in is. De Orcam is heel anders dan een standaard voorleesapparaat. Het fascinerende aan de Orcam is dat het producten en gezichten kan herkennen en daarnaast is het een heel compact apparaat wat je aan een bril kan vastklikken.’

Naast de Orcam 2.0 noemt Marnix nog een interessante ontwikkeling namelijk Ultimate screen access (Usa). Dit is een nieuw softwarepakket voor vergroting, spraak en braille wat is ontwikkeld door Babbage zelf. ‘Deze schermlezer werkt ongelooflijk snel omdat het is geïntegreerd in NVDA. Het is hierdoor vele male sneller dan andere programma’s. Over Usa geven we ook een workshop tijdens de ZieZo-beurs.’ NVDA staat voor NonVisual Desktop Access en is een gratis en open source schermlezer voor het Microsoft Windows besturingssysteem lees hier meer over NVDA. 

Babbage biedt weer interessante workshops aan tijdens de ZieZo-beurs

Naast de workshops over de Orcam en Ultimate screen access verzorgt Babbage dit jaar nog drie andere workshops. Zowel op vrijdag als op zaterdag biedt Babbage de volgende workshops aan:

  • > Innovaties op het gebied van hulpmiddelen.  
  • > Succesvol studeren met een visuele beperking.
  • > Optimaal werken met een visuele beperking.

Marnix zelf geeft de workshop ‘Succesvol studeren met een visuele beperking’. Hij zal tijdens deze workshop met persoonlijke voorbeelden vertellen hoe je met een visuele beperking succesvol een studie kan volgen en afronden. ‘Ik vertel hoe ik vier jaar terug in een half jaar tijd heel slechtziend werd en hoe ik binnen een jaar weer in staat was om volledig te studeren. Ik zal uitleggen hoe ik dat heb gedaan en welke hulpmiddelen ik heb gebruikt. Daarnaast zie ik nu tijdens mijn werk bij Babbage ook dingen die ik zelf niet wist toen ik nog studeerde, daar zal ik ook op ingaan’

Optimaal werken met een visuele beperking 

De workshop ‘optimaal werken met een visuele beperking’ wordt gegeven door Joost van Loon. Hij zal vooral ingaan op het toegankelijk maken van werkplekken en welke hulpmiddelen je kunt inzetten om de effectiviteit in het werkproces te vergroten. Marnix vertelt dat het interessante aan deze workshop is dat Joost zijn verhaal onderbouwd met wetenschappelijke theorieën. Joost heeft personeelswetenschappen gestudeerd dus vanuit die visie vertelt hij hoe je met een visuele beperking optimaal kunt functioneren binnen een arbeidssituatie. 

Ben jij dus nu of binnenkort op zoek naar een (andere) baan? Dan is de workshop 'optimaal werken met een visuele beperking' zeker de moeite waard om bij te wonen. Daarnaast zal Mileen, talentmatcher bij Ctalents, ook een workshop geven over de mogelijkheden die er zijn om via Ctalents een baan te vinden die bij jou past. Mileen zal ingaan op de werkwijze van Ctalents, uitleggen hoe je een goed CV opstelt en bezoekers kunnen een foto voor op hun CV laten maken. Je kunt jouw vragen ook stellen op de beursvloer want Ctalents is te vinden in de stand bij Babbage. 

De nieuwste blogs lezen? 

Abonneer je nu op onze nieuwsbrief en ontvang maandelijks onze nieuwste blogs. Meld je hier gratis aan!

Meld je aan
Close

Inschrijven bij We Are Ctalents

Vul hieronder jouw gegevens in om gratis en vrijblijvend toegang aan te vragen tot onze trainingen en onze discussiegroep. Wij nemen daarna contact met jou op.