Workshop “Present Yourself” bij Driessen Amsterdam

Op vrijdag 2 februari vond bij Driessen Amsterdam de workshop “Present Yourself“ plaats. Deze workshop wordt georganiseerd door We Are Ctalents: dé community voor mensen met een zintuiglijke beperking. Tijdens deze workshop gaan mensen met een auditieve en/of visuele uitdaging aan de slag met hun competenties en met het leren presenteren van hun talenten. We Are Ctalents blogger, Pieter Vergeer, nam deel aan de workshop. Lees in deze blog over zijn ervaring met de workshop.  

Wat kan je verwachten van de workshop “Present Yourself”?

Ik ben Pieter, woonachtig in Gouda, een uurtje van Amsterdam vandaan. Ik ben ik slechthorend geboren en later doof geworden. Ik ben al eerder in aanraking geweest met Ctalents. Twee jaar geleden (2015-2016) heb ik een traject gevolgd bij Ctalents. Het was een leuke ervaring. Ik heb er ook veel van geleerd maar het was soms ook best moeilijk. Het traject paste goed bij mij want Ctalents richt zich op mensen met een auditieve en/of visuele beperking.

Mij is gevraagd of ik een blog wil schrijven over de workshop “Present Yourself“. Naast deze blog heb ik blogs geschreven over reizen. Maar ook andere  onderwerpen waar ik geïnteresseerd in ben en die ik graag naar buiten wil brengen.

De workshop “Present Yourself” vond midden in Amsterdam plaats. Daar werd ik verwelkomd en onder de deelnemers waren ook een paar bekende van mij. In de ruimte was ook een beeldscherm waarop je de tekst kon lezen die werd vertaald door de schrijftolk. Dit is nuttig voor mensen die geen gebarentaal kunnen lezen of gesprekken slecht kunnen verstaan. Er waren ook twee tolken aanwezig die spraak vertaalden naar gebarentaal. Mooi om te zien!

We begonnen door onszelf kort te introduceren; wie we zijn? en waarom zijn we bij de workshop? Direct daarna begonnen we met een opdracht. In tweetallen mochten we onszelf aan elkaar presenteren en hierop ook feedback geven. Als verteller mocht je tegen de luisteraar vertellen wie je bent, wat je kan en wat je kwijt wilt. Dit moest wel in 1,5 minuut. Daarna mocht de luisteraar feedback geven, wel in de ‘Ik’ vorm, met zowel tips als tops. Na afloop van deze opdracht mocht je aan de groep vertellen hoe het presenteren in tweetallen ging.

Er werd ook een presentatie gegeven over ‘bodylanguage’, lichaamstaal ofwel non-verbale communicatie. Dit is heel belangrijk als je op sollicitatiegesprek gaat. Hoe presenteer je jezelf tegenover een potentiële werkgever? Maak je oogcontact? Kijk je wel naar de werkgever? Ga je uitgezakt op de stoel zitten? Heb je je armen over elkaar? Ben je zenuwachtig? Zitten je handjes los of in je broekzak? Dit vond ik belangrijke lesstof!

Pieter Vergeer presenteert tijdens de workshop "Present Yourself" voor de andere deelnemers

Foto: Pieter Vergeer presenteert tijdens de workshop “Present Yourself”

Als laatste onderdeel van de workshop mocht je jezelf voor de groep presenteren in 1,5 minuten. Er werden veel tips en tops uitgedeeld. Dit was interessant want daar kan je veel van leren. Ik vond het mooi om te zien hoe verschillend de verhalen verteld kunnen worden. Iedereen vertelt op een eigen manier en over onderwerpen die ik niet verwacht had. Deze mensen hebben een zintuiglijke beperking maar ze hebben meer talenten in zich dan je zal denken. Dit mag absoluut niet onopgemerkt blijven voor de buitenwereld. Zelf heb ik ook mogen presenteren en tips en tops meegekregen om die toe te passen bij een potentiële werkgever. Wat ik ook meekreeg van de deelnemers, is dat ik niet teveel op de tolk moet letten maar ook op anderen. Wel handig die tips en tops, daar kan je in het vervolg meer rekening mee houden.

Na afloop van de workshop hebben er twee ambassadeurs, die via Ctalents aan een baan zijn gekomen, over hun ervaringen verteld. Er was voor de deelnemers ook gelegenheid om vragen aan de Ctalents ambassadeurs te stellen.

Het is een mooie ervaring om deze workshop te mogen volgen. Je komt zo te weten wie er achter ‘We Are Ctalents’ zit en waar zij zich mee bezig houden. De ervaringen kun je samen delen, zo ervaar je dat je niet de enige bent met een zintuiglijke beperking. De sfeer binnen de groep is heel open en fijn, dus twijfel niet om deel te nemen. Mij gaf het een goed gevoel en je leert veel van elkaar!

Wil jij ook meedoen aan deze workshop? 

Op 4 april is er een workshop bij Driessen Den Haag, op 7 april is er een workshop bij SweDoRo in Rotterdam, op 20 april is er een workshop in bij Driessen Arnhem en op 5 oktober is er een workshop bij Driessen Utrecht.
 
Ben jij of ken jij iemand met een zintuiglijke beperking voor wie dit interessant is? Deze workshop is gratis toegankelijk als je je inschrijft voor de community van We Are Ctalents.

De nieuwste blogs lezen? 

Abonneer je nu op onze nieuwsbrief en ontvang maandelijks onze nieuwste blogs. Meld je hier gratis aan!

Meld je aan
Close

Inschrijven bij We Are Ctalents

Vul hieronder jouw gegevens in om gratis en vrijblijvend toegang aan te vragen tot onze trainingen en onze discussiegroep. Wij nemen daarna contact met jou op.