Wat gaat voor: talent of beperking?

blind/slechtziend werken Aug 08, 2018

In dit openhartig blog over haar zoektocht naar een passende baan signaleert Sophie dat er nog steeds vooroordelen bestaan over het aannemen van werknemers met een (visuele) beperking. Ben jij net als Sophie op zoek naar werk en vind je ook dat er meer gekeken moet worden naar je talenten? 

Sophie
Sophie vertelt over haar zoektocht naar werk.

Beste lezers,

Er is iets wat mij frustreert. Sinds een tijdje ben ik op zoek naar een baan. Hoewel ik heel enthousiast en gemotiveerd ben om ergens aan de slag te gaan, hebben sommige mensen vooroordelen over visuele beperkingen. Ik vind het jammer om te merken dat er naar één kant van mij wordt gekeken, terwijl ik veel meer ben dan alleen die visuele beperking.

Tijdens het zoeken naar een baan viel mij een aantal dingen op die mij nogal verbaasde. Waarom bestaat er een wet waarbij je met een beperking de eerste twee maanden moet werken zonder recht op loon? Er is toch niet voor niets een proeftijd?

Het verbaast mij dat er veel naar de ‘beperkingen’ van iemand wordt gekeken. Ik had niet verwacht dat in de 21ste eeuw, waar alles mogelijk is, een visuele beperking als een enorme hindernis wordt gezien. Ik zou het een mooi uitgangspunt vinden als er meer wordt gekeken naar de kwaliteiten van een persoon.

Het verbaast mij dat een recruiter mij ervan overtuigt dat ik niet fulltime zou kunnen werken, terwijl ze nog geen twee minuten met mij heeft gesproken. Ik kan mij best voorstellen dat er veel onwetendheid bestaat, maar wat ik niet begrijp is dat er zoveel wordt ingevuld. Ik heb op een reguliere basisschool gezeten, ik heb op een reguliere middelbare school gezeten, ik heb op een reguliere Hogeschool gezeten, waarom zou ik dan niet als ieder ander een reguliere baan kunnen hebben?

Bekijk ook de video van Sophie:

Auteur: Sophie van der Linden

Dit blog verscheen eerder op het LinkedIn profiel van Sophie.

De nieuwste blogs lezen? 

Abonneer je nu op onze nieuwsbrief en ontvang maandelijks onze nieuwste blogs. Meld je hier gratis aan!

Meld je aan
Close

Inschrijven bij We Are Ctalents

Vul hieronder jouw gegevens in om gratis en vrijblijvend toegang aan te vragen tot onze trainingen en onze discussiegroep. Wij nemen daarna contact met jou op.