Tessa is slechtziend, slechthorend en student rechten

Tessa is slechthorend, slechtziend en student. Ze knokt om haar studie rechten af te ronden. Ze vertelt haar ervaringsverhaal aan Stichting Ctalents.

Tessa (31) is slechtziend en daarnaast ook slechthorend. Zij is student rechten aan het hbo. Een belangrijke motivatie voor deze keuze was dat ze het erg interessant vindt om dingen uit te zoeken. Daarnaast vindt ze het contact met mensen fijn en hoopt ze in de toekomst iets voor een ander te kunnen betekenen.

Verschillende hulpmiddelen

Tessa maakt vanwege haar slechtziendheid gebruik van een beeldschermloep. Ze krijgt de boeken digitaal van Dedicon en gebruikt het programma Kurzweil om deze leesbaar te maken. Daarnaast heeft ze vanwege haar slechthorendheid een schrijftolk, iemand die meeschrijft met wat er gezegd wordt tijdens colleges. Dit doet zij omdat ze soms niet alles meekrijgt wat er gezegd wordt, en omdat lange colleges een behoorlijke aanslag op haar energie kunnen vormen zodat het fijn is als ze het later kan teruglezen.

Studievertraging door slechtziendheid

Tessa heeft als student vertraging opgelopen door haar beperking. Dit had te maken met de hoeveelheid studiemateriaal. Door haar slechtziendheid kost het Tessa meer tijd om hier doorheen te werken. Vooral in het eerste jaar was dit lastig, omdat de school hier nog weinig rekening mee hield en studenten gedwongen worden om hun propedeuse in een jaar te halen. Het is volgens Tessa dan ook belangrijk dat de problemen zo snel mogelijk gesignaleerd en aangepakt worden.

Sociaal contact als student

Tessa had aanvankelijk niet veel sociale contacten tijdens haar hbo-studie. Na een paar jaar studeren merkte ze echter wel wat verbetering: “Doordat mensen doorkrijgen wat ze aan mij hebben, zien ze niet alleen meer mijn slechtziendheid en slechthorendheid waardoor ik wel wat contacten kan opbouwen. Het zijn er niet veel, maar beter een paar dan geen.” Daarnaast heeft ze een tijdje last gehad van pestgedrag. Dit had ze besproken met een studieloopbaanbegeleider die vervolgens voor de klas was gaan staan om te vertellen dat pestgedrag niet getolereerd werd, maar dat hielp geenszins. Uiteindelijk is het opgelost doordat Tessa naar een andere klas is gegaan.

Ondanks deze problemen is Tessa nog steeds gemotiveerd om het hbo af te ronden. Wel waarschuwt ze er net als Floris voor dat afspraken met school pas goede afspraken zijn als ze op papier staan. Haar belangrijkste tip is echter: “Laat ze je vooral niet vertellen dat je een studie niet kunt doen omdat je een beperking hebt, want dat kan wél!”

Meld je aan voor de community

Wil jij tips voor een succesvolle studie ondanks je beperking? Join us!

De nieuwste blogs lezen? 

Abonneer je nu op onze nieuwsbrief en ontvang maandelijks onze nieuwste blogs. Meld je hier gratis aan!

Meld je aan
Close

Inschrijven bij We Are Ctalents

Vul hieronder jouw gegevens in om gratis en vrijblijvend toegang aan te vragen tot onze trainingen en onze discussiegroep. Wij nemen daarna contact met jou op.