Sencity Festival 2018: een interview met de organisator

10 maart is het weer tijd voor Sencity Festival. Dit jaar wordt het georganiseerd in TivoliVredenburg. De organisatie heeft gekozen voor een festivalvorm, met allerlei optredens in verschillende zalen. We Are Ctalents is er ook bij en interviewde vooraf alvast Bas Wierikx, de projectleider van Sencity Nederland.

Hoe is Sencity ontstaan?

“In 2003 zocht Ronald Ligtenberg een nieuwe uitdaging in de muziekindustrie. Het leek hem leuk om dove mensen uit hun dak te laten gaan op muziek. Dat was het begin van Sencity. Hij organiseerde het toen in Rotterdam, en dat was zo leuk dat hij het is blijven doen. Hij is nog steeds de directeur.

Sencity is bedoeld voor dove, slechthorende én horende mensen. We vinden het belangrijk dat het vrij toegankelijk is. Het maakt niet uit of je horend of doof bent, liefde voor een festival heeft iedereen.”

Wat is er allemaal te doen?

“We hebben gekozen voor een festivalopzet. Er zijn meerdere zalen waarin verschillende dingen plaatsvinden: bijvoorbeeld interactieve kunstinstallaties, maar ook optredens van bands. Om de bands te selecteren, hebben we vooral gekeken naar de liveshow. We hebben bijvoorbeeld YouTube-filmpjes zonder geluid gekeken. Tijdens de optredens wordt de muziek vertaald naar andere zintuigen. Je kunt de muziek ook voelen, zien en proeven. Dan is er nog een zaal met een dansvoorstelling, een verstopte zaal waar theater wordt gespeeld, tot 03:00 uur ’s nachts een afterparty... te veel om op te noemen.”


Foto: Sencity Festival gemaakt door Linsey Kuijpers

Welke drie dingen moet je sowieso gedaan hebben bij Sencity?

“Zelf ben ik al bezig met een schema maken voor de dag, want ik wil alles zien. Je moet in ieder geval een kijkje nemen bij de Podiumbeest Awards, dat is een wedstrijd voor beginnende bands. De bands geven zo veel energie, dat is geweldig om te zien. De voorselectie is gedaan door een jury van dove mensen, er is dus vooral gekeken naar presentatie. Daarnaast zou ik ook naar Sencity Late Night gaan, met Oscar Kocken. Daar vertellen verschillende mensen waarom ze op het festival staan. Tot slot kun je afsluiten bij Playground zer0. Dat zijn drie producers die hun nieuwste album spelen. Iedereen geeft daar zijn laatste beetje energie.”

Wat komt er allemaal kijken bij de organisatie?

“Twee jaar geleden zijn we begonnen met de eerste plannen. We hebben samenwerkingen opgezocht met gemeente en financiers, een locatie gevonden en de line-up bedacht. Voor de bands is er een zintuigregisseur die met hen bespreekt waar de liedjes over gaan, en welke geur, smaak en beelden erbij horen. De bands vinden dat heel bijzonder. Er is een groot team de hele week bezig met de organisatie.

Zelf maak ik het plan en ben ik verantwoordelijk voor het grote plaatje. Ik ben nu bijvoorbeeld ook al bezig voor de komende twee jaar. Ik leg samenwerkingscontacten en stuur het team aan. Ik ben uiteindelijk eindverantwoordelijk dat alles goed verloopt, van het eerste plan op papier tot het laatste verlengsnoer in de zaal.”

Bas heeft al heel veel zin in het festival. Lijkt het jou ook leuk? Kaartjes zijn te koop via https://www.tivolivredenburg.nl/agenda/sencity-festival-2018-10-03-2018/. Bekijk alvast onderstaande video om in de stemming te komen. Hopelijk zien we je daar!

Auteur: Lucas de jong

Wil je meer lezen over Sencity Festival? Lees dan ook het artikel van blogger Jessica over Sencity Festival.

Nooit meer artikelen missen over de leukste events? Meld je dan aan bij de community en krijg de leukste artikelen in je inbox!

Close

50% Compleet

Ik meld me aan voor de Ctalents Academy!