Rust nemen tijdens je studie, met deze 5 tips van Gerjanne (23, doof) gaat het je lukken

Blogger Gerjanne (23, doof) studeert aan de Universiteit van Amsterdam. Ze weet dus uit eigen ervaring dat studeren met een auditieve uitdaging veel energie kost. Hoe zorg je ervoor dat je ondanks je drukke schema tot rust komt? Gerjanne deelt vijf tips die jou helpen voldoende rust te pakken!

Waarom rust nemen?

Gerjanne met haar gitaar
Gerjanne met haar gitaar

De wereld is druk. Vooral wanneer je je altijd extra moet inspannen om te luisteren. Of om de vertaling van de tolk te zien. Want ook dat is vermoeiend. Schakelen met je ogen tussen detolk en de docent. En vervolgens tussen de docent en de PowerPoint presentatie om daarna weer snel je blik naar de tolk te richten.En dat allemaal meerdere keren binnen één minuut. Dat zijn een stuk meer handelingen dan wanneer je je ogen gericht kunt houden op de PowerPoint presentatie en als vanzelf de informatie van de docent hoort en die kunt opschrijven. Dus waar het om gaat, is dat je voldoende rust neemt. En dat is niet makkelijk want binnen no-time zit je agenda alweer vol. Ik maak mij geen illusies dat de tips die ik nu ga delen nieuw voor je zijn. Je hebt ze vast al wel eens eerder gelezen. Maar aangezien herhaling de basis is, volgen hier gewoon nog een keer enkele tips die je kunnen helpen om voldoende rust te nemen.

Tip 1: Zet je hoortoestellen af en toe uit

Heb je pauzes op je werk of op school? Kijk of je af en toe even een moment kunt hebben om alleen te zijn. Natuurlijk is het niet de bedoeling dat je jezelf, als een soort eenling, altijd terugtrekt. Maar wanneer je meerdere pauzes hebt dan kun je bijvoorbeeld één pauze gebruiken om met je collega’s of studiegenoten te kletsen, en de andere pauze kun je gebruiken om even bij te komen. Jouw hersenen zijn de hele dag aan het werk om gesproken informatie te combineren met mondbeelden en om daar ook nog een logisch geheel van te maken. Gun je oren en je hersenen even een moment rust. Zodat je daarna weer volop mee kunt doen.

Tip 2: Vraag aantekeningen van klasgenoten

Het helpt wanneer je alleen naar de tolk, de docent en de PowerPoint hoeft te kijken. En niet tegelijk ook nog eens de besproken stof in je hoofd moet samenvatten om zo aantekeningen te maken. Je kunt het afwisselen, dus dat je bij het ene vak de aantekeningen vraagt van persoon A en bij het andere vak van persoon B. Net wat je zelf fijn vindt. En nee, het is geen excuus om dan maar niet naar het college te gaan. Tijdens het college leer je ook al veel en dat helpt weer voor het tentamen.

Tip 3: Plan een avond rust

Kijk per week welke avond handig is om vrij te zijn. Dat lukt niet altijd. Er zijn nu eenmaal weken dat je veel afspraken of vergaderingen hebt. Dat heeft bijna iedereen. Maar een avond rust en helemaal niets doen, je niet hoeven in te spannen om mensen te begrijpen en te verstaan, geeft zoveel nieuwe energie dat je de rest van de dagen weer vooruit kunt.

Tip 4: Lees een boek

Boeken lezen is vaak ontspannend, tenzij je dyslexie hebt. Dan is deze tip wellicht niet zo’n goed idee. Wanneer je leest krijgen je ogen weinig prikkels en je oren nagenoeg geen. Pak een boek. Duik in het verhaal. Vergeet voor een moment de wereld om je heen. En laat je hoofd, je hersenen en je oren tot rust komen.

Tip 5: Ga sporten

Sporten is goed voor iedereen. Je hoeft niet meteen een diehard fan te worden van crossfit of mee te gaan doen in de selectie van de plaatselijke voetbalclub. Je kunt ook lekker zelf, alleen. gaan sporten. Dan hoef je niet te communiceren, kun je zelf even genieten van de natuur om je heen en ben je tegelijk lekker aan het bewegen. Bewegen helpt je om jezelf gelukkig te voelen. Het maakt je blij en geef je oren rust. En daarna heb je weer nieuwe energie gekregen om te communiceren. Want laten we eerlijk zijn, als je doof bent en je kunt communiceren met horende mensen, dan is dat toch elke keer weer een overwinning. 

Auteur: Gerjanne

Lees ook Gerjanne's vorige blog 'Volhouden tot het af is, hoe doet Gerjanne (23,doof) dat?' 

Wil jij op de hoogte gehouden worden van de laatste blogs van onze bloggers? Meld je dan aan bij We Are Ctalents en ontvang de community update automatisch in je inbox!

De nieuwste blogs lezen? 

Abonneer je nu op onze nieuwsbrief en ontvang maandelijks onze nieuwste blogs. Meld je hier gratis aan!

Meld je aan
Close

Inschrijven bij We Are Ctalents

Vul hieronder jouw gegevens in om gratis en vrijblijvend toegang aan te vragen tot onze trainingen en onze discussiegroep. Wij nemen daarna contact met jou op.