Remco: ‘Ondanks mijn slechtziendheid wil ik graag fotograferen.’

Remco is slechtziend. Toch weerhoudt zijn visuele beperking hem er niet van om een bijzondere hobby te beoefenen. Remco’s grote passie is namelijk fotograferen. Voor zijn huidige fotoproject is Remco nog op zoek naar mensen met een visuele beperking voor een fotoreeks. Benieuwd wie Remco is? En wat zijn fotoproject precies inhoudt?

Opeens werd ik slechtziend

ik ben Remco, 55 jaar. Toen ik 22 was, is bij mij keratoconus geconstateerd. Dit is een oogaandoening waarbij de normale vorm van het hoornvlies verandert. Ik heb daarna gewoon geleefd, gewerkt. Ik was directeur en verantwoordelijk voor marketing en automatisering en heb een gezin met 4 kinderen. Een samenloop van allerlei omstandigheden en tegenslag hebben me flink ondersteboven gegooid. In 2014 ben ik in een burn-out geraakt. Ik wist al langer dat ik minder zag, maar ik wilde daar nooit aan. Ik heb het ontkend.

Oogoperatie en herstellen

Toen ik aan het herstellen was van mijn burn-out heb ik ook een afspraak gemaakt bij de oogarts. De oogarts schrok en verwees mij meteen door naar het UMC. Ik kreeg een oogtest en werd op de lijst gezet voor een hoornvliestransplantatie. In afwachting daarvan heb ik met hele zere ogen nog in een musical gespeeld en een jonge labrador gekocht. In augustus 2015 was het eindelijk zover. Ik ging onder het mes en kreeg een nieuw hoornvlies. Het leek allemaal goed te gaan. Helaas ging het herstal niet zoals verwacht.  Mijn labrador is tot twee keer toe op het verkeerde moment met zijn poten tegen mijn net geopereerde oog aangesprongen. Dit had pijn, angst en weer een nieuwe periode van herstel tot gevolg. Je kunt je voorstellen dat ik niet geheel positief in het leven stond… Nu, na ook een scheiding, probeer ik terug te gaan naar wie ik ben. Ik ben een zoeker, altijd bezig met anderen, met hoe dingen beter en anders kunnen. En wat ik kan betekenen voor mensen om mij heen.

Mijn passie voor fotografie

Ik heb een keuze gemaakt die mij typeert, ondanks mijn slechtziendheid wil ik graag fotograferen. Zelfs zover dat ik ben begonnen aan de Fotovakschool in Amsterdam. De reden waarom ik naar de Fotovakschool in Amsterdam ben gegaan is om mezelf nog meer uit te dagen tot het leren van nieuwe en/of verdiepende manieren van fotograferen. Deze 3-jarige HBO-opleiding daagt me uit om de wereld en alles wat daarin is, mijn inspiratiebron, opnieuw te observeren en die momenten op unieke wijze vast te leggen.

 

Remco met fotocamera  Auteur: Remco Wesselius

Hulp gezocht voor fotoproject

Nu wil ik mij graag verdiepen in mensen zoals ik zelf ben: slechtziend of blind. Wie ben jij? Wat betekent blind zijn voor jou? Hoe neem jij waar? Hoe hou jij je staande? Wat nemen andere mensen van jou waar? Hoe beweeg jij? En welke obstakels overwin jij?

Daarbij hoop ik dat ik jou mag fotograferen zoals jij bent. Daarbij kan het zijn dat ik in de ontmoeting jou als portret op de foto zet, dat ik alleen jouw hand op een braille-bord vastleg of dat ik jou bij een stoplicht met jouw blinde geleide hond wil portretteren of dat ik jouw blinde geleide stok wil fotograferen – zoekend – schuifelend.

De camera geeft mij meer zicht op de wereld. Hopelijk ook zicht op jou. Om een afspraak te maken voor een fotoshoot: Neem contact met me op! Mijn mailadres is: [email protected] of bel me op 06 - 520 711 45. Graag wil ik foto’s maken in de periode van 5 maart tot 5 april, zodat ik ze kan bespreken met mijn begeleider van mijn opleiding.

Bekijk hier een album op Flickr van een shoot van dansers die ik heb gemaakt.


Heb jij ook een bijzondere hobby waarover je een blog wilt schrijven en anderen mee kunt inspireren ? Mail jouw verhaal naar [email protected]

Close

50% Compleet

Ik meld me aan voor de Ctalents Academy!