Op zoek naar een nieuwe baan

blind/slechtziend werken Dec 04, 2019

Afgelopen zomer ging Kees Toxopeus om verschillende redenen op zoek naar een andere baan. Hij schakelde Ctalents in, maar vond uiteindelijk op eigen kracht een nieuwe betrekking. Starten met een nieuwe baan betekent voor Kees echter ook stoppen met de oude. Daarover interviewt hij zichzelf.

Auteur: Kees Toxopeus

Het is alweer een tijdje geleden dat ik een blog heb geschreven (zo ongeveer een jaartje). Hoog tijd dus voor een nieuw stukje proza van mijn hand.

Heb je dan nog wat meegemaakt het afgelopen jaar?

Nou, geen verre reizen, afgezien van twee wintersportvakanties naar respectievelijk Morzine/Avoriaz (Frankrijk) en Saas Grund (Zwitserland). In Saas Grund nam ik deel aan de Mentelity Games. We hadden daar in april mooi weer met zelfs nog een mooi laagje verse sneeuw, waardoor we ook heerlijk konden Tiefschnee-skieën.

Kees op ski's in de 'Tiefschnee'.

Gebeurde er dit jaar ook nog iets spannends?

Jawel, ik heb een nieuwe baan!

Waarom een nieuwe baan, je had toch al werk?

Er zijn verschillende redenen waarom mensen op zoek gaan naar een nieuwe baan. In mijn geval waren er meerdere redenen om uit te kijken naar een nieuwe werkomgeving.

Aangezien ik een aanstelling had voor onbepaalde tijd, was ik in de gelegenheid om eens rond te kijken. Ik moest niet weg, maar ik stond wel open voor de mogelijkheid om van baan te veranderen.

Allereerst wilde ik voor mijzelf goed duidelijk hebben welke wensen ik voor een nieuwe functie op mijn 'verlanglijstje' had staan:

  • Ik wilde meer uitdaging in mijn nieuwe functie.
  • Ik wilde meer inhoudelijke diepgang in mijn nieuwe functie.
  • Ik wilde een kortere reistijd naar mijn nieuwe functie, want die minimale reistijd van drie uur per dag (heen en terug) was ik na drie jaar wel een beetje zat.

Doordat ik alle tijd had om rond te kijken, had ik ook de rust om grondig te overdenken of een beschikbare functie mogelijk wel voldeed aan mijn verwachtingen. Ik voelde me niet gehaast om een beslissing te nemen.

Hoe ging je op zoek naar een nieuwe baan?

Nadat ik weer eens contact had gezocht met Ctalents, om kenbaar te maken dat ik serieus ben in het zoeken naar een nieuwe baan, hebben we naar elkaar toe uitgesproken wát ik in een nieuwe functie nou precies zoek. Dit helpt bij het zoeken naar matches met werkgevers en geeft inzicht in de eigen mogelijkheden.

Naast het zoeken naar een passende functie is het ook zeer nuttig om bij een sollicitatiegesprek je gespreksgenoten duidelijk te kunnen uitleggen wat een visuele beperking inhoudt en hoe die zich bij mij manifesteert. Gerelateerd hieraan zijn ook de beperkingen in de werksfeer die je kan ondervinden en hoe de werkplek daarop kan worden aangepast. In mijn geval, gebruik ik een laptop met beeldschermvergroting en spraak om mijn werk goed te kunnen doen. Op de werkplek komt tevens een groot beeldscherm te staan.

Via Ctalents heb ik meerdere constructieve gesprekken gehad met diverse werkgevers. Ongeacht het resultaat kan ik wel stellen dat de gesprekken in mijn ogen altijd een constructieve insteek hadden. Het was vooral kennismaken en vertellen waar je precies naar op zoek bent. Als er geen match was, dan betekende dat nog niet dat het gesprek niet goed was. Altijd concludeerden beide partijen dat er te weinig aanknopingspunten waren. Dat is niet erg. Je doet altijd ervaring op.

Afgelopen zomer veranderde dit. Je moet weten dat ik naast het leggen van contacten via Ctalents, ook zelf op zoek ben gegaan naar beschikbare vacatures. Bijvoorbeeld door te zoeken via LinkedIn, Indeed of Jooble. Zo vond ik van de zomer een vacature bij het Rijksvastgoedbedrijf en jawel, de dag na mijn verjaardag mocht ik voor een eerste sollicitatiegesprek op bezoek komen om kennis te maken. Anderhalve week later werd ik uitgenodigd voor een tweede gesprek. Een paar dagen daarna werd ik gebeld en jawel, er was een match!

Om het sollicitatiegesprek formeel af te ronden zou er nog een derde gesprek komen met het management. Doordat het nog zomervakantie was, duurde het wat langer voordat dit laatste gesprek kon plaatsvinden. Maar eind augustus was het zover. Nou, dat werd een zeer positief en constructief gesprek. Toen het hoge woord eruit was en ik een contract kon gaan tekenen, kon ik ook bij mijn oude werkgever mijn ontslag aanvragen.

Hoe stop je met je oude baan?

Het is toch een heel gek idee dat je aan het einde van een baan ook je afscheid moet regelen. Het hoort er natuurlijk allemaal bij, maar doordat ik in mijn eerdere carrière vooral banen van tijdelijk aard had, was dit iets heel nieuws voor mij. Zo gezegd zo gedaan! In de voorbereiding naar het ontslag had ik natuurlijk al uitgezocht hoe dit proces bij mijn oude werkgever in zijn werk ging, dus daar zaten geen verrassingen voor mij bij. Mijn werkgever was wel verrast door het ontvangen van mijn ontslagaanvraag.

Omdat ik een opzegtermijn van één maand heb, had ik een maand om mijn oude functie af te bouwen en mij (mentaal) voor te bereiden op mijn nieuwe functie. Ik had intussen ook twee weekjes vrijaf geregeld, waar uiteindelijk toch nog anderhalve dag van afging om herhalingstrainingen BHV te volgen (Kees is gediplomeerd bedrijfshulpverlener, red.). Tenslotte kan dat in de toekomst altijd nog van pas komen.

Bij het afbouwen van je functie hoort ook het opstellen van een overdrachtsdocument, waarin mijn werkzaamheden en aanverwante contacten staan beschreven. Dit document heb ik aan mijn clustercoördinator overhandigd.

Het afscheid bij mijn oude werkgever werd op 30 september gevierd. In de ochtend vond namens de werkgever een formeel afscheid plaats, met toespraakjes van de teamleider en de clustercoördinator. Er was taart (voor bij de koffie). In de middag heb ik op de remise voor iedereen een informeel afscheid georganiseerd, waarbij broodjes met frikandellen werden geserveerd.

Hoe is dat, een nieuw begin bij een nieuwe werkgever?

Op 1 oktober was het dan echt zover. Een nieuwe werkdag bij een nieuwe werkgever. Naast het inrichten van de werkplek, het inlezen in de materie en kennismaken met de nieuwe collega's, heb ik nog weinig tijd gehad om andere dingen te doen.

Zoals ik al eerder heb gedaan bij mijn vorige werkgever, heb ik in de eerste weken een inspiratiesessie georganiseerd, waarin ik een presentatie gaf over mijzelf en mijn slechtziendheid. Deze deed ik samen met Ctalents in de vorm van een presentatie en een praktijkoefening.

Die praktijkoefening hield in dat alle deelnemende collega's in duo's werden ingedeeld, waarbij één collega een simulatiebril opzet (om mijn visuele beperking na te bootsen) en vervolgens koffie gaat halen onder mondelinge begeleiding van de andere collega. Zo ervaren ze toch een beetje waar je als slechtziende tegenaan loopt. Hoe vind je de koffieautomaat? Hoe moet je deze bedienen (met touch screen)?

Wat zijn je eerste ervaringen?

Sinds ik in Den Haag werk, ben ik in de avond veel eerder thuis. Dat is wel even wennen (in positieve zin).

Het pand van mijn nieuwe werkgever, het Rijksvastgoedbedrijf, ligt aan het Malieveld in de binnenstad van Den Haag. Deze locatie heeft onlangs nogal wat bezoek gehad van protesterende boeren.


Boerenprotest.

Tijdens die protestdagen waren een aantal tramlijnen deels gestremd. Er was een hoop politie en ME op de been rond het Malieveld en het Binnenhof. De ingangen van ons kantoor waren beperkt open en er was extra beveiliging. Op de kruisingen voor ons kantoor stonden legertrucks om de weg te blokkeren tegen tractoren die richting het Binnenhof wilden rijden. Dat was allemaal wel even wat lastig voor mij.

Behalve wat getoeter van tractoren hadden we verder weinig last van de protesten zelf. Toen ik op een dag naar het Centraal Station liep, kwam ik langs het Malieveld en hoorde ik de protesterende boeren. Het klonk allemaal best gezellig. Het leek net een festival.


Afzetting met legertrucks.

Binnenkort schijnen de bouwvakkers langs te komen. Ik ben benieuwd wie er daarna volgen in deze protesten-estafette!

Mijn inwerkproces is nog bezig. Ik heb nu een idee waar mijn functie naartoe zal gaan. Het inwerken is best vermoeiend. Naast de vele nieuwe fysieke informatie die je opneemt, heb je natuurlijk ook allerlei nieuwe indrukken die je moet verwerken.

Hoe het verder gaat, beschrijf ik een volgende keer.

 

 

 

De nieuwste blogs lezen? 

Abonneer je nu op onze nieuwsbrief en ontvang maandelijks onze nieuwste blogs. Meld je hier gratis aan!

Meld je aan
Close

Inschrijven bij We Are Ctalents

Vul hieronder jouw gegevens in om gratis en vrijblijvend toegang aan te vragen tot onze trainingen en onze discussiegroep. Wij nemen daarna contact met jou op.