Ariadne GPS - Navigeren als je blind of slechtziend bent

blind/slechtziend tech Nov 06, 2017

In het dagelijks leven van veel blinden en slechtzienden spelen apps een belangrijke rol. In contact blijven met vrienden, de treintijden checken en de weg vinden: zomaar wat dingen die dankzij apps een stuk eenvoudiger worden voor mensen met een visuele beperking. Eén van mijn favoriete apps is Ariadne GPS.

Hoe werkt Ariadne GPS?

Ariadne GPS is een app voor iOS, die goed toegankelijk is voor blinden met VoiceOver. De app heeft een aantal verschillende functies. Zo kan de app vertellen waar je bent en welke kant je op gaat als je onderweg bent, bijvoorbeeld naar het noorden. Wanneer je ‘Start plaatsbepaling’ aanzet, krijg je bovendien te horen op welke straat je je bevindt, als je een internetverbinding hebt. Daarnaast kun je favoriete plaatsen instellen. Je kunt een lijst van je favorieten opvragen en de app kan aangeven welke favoriet de dichtstbijzijnde is, en waar deze ligt ten opzichte van de richting waarin je gaat. Dit wordt aangegeven door middel van een denkbeeldige klok: een favoriet die op twaalf uur is, ligt recht voor je, terwijl een favoriet die op zes uur is zich achter je bevindt. Tot slot kun je een kaart opvragen van de omgeving, waar je met je vinger overheen kunt gaan om te horen welke straten er in de buurt liggen.

Waarvoor gebruik ik de app?

Ik vind de app erg praktisch, maar ook leuk om mee te spelen. Als ik bijvoorbeeld even niet precies weet waar ik ben, zet ik de app aan om te kijken op welke weg ik ben. Dat is sneller en gemakkelijker dan de navigatie aanzetten. Als ik ergens een keer ben geweest, maak ik een favoriet aan zodat ik de volgende keer gemakkelijk de plaats terugvindt. Zeker als een navigatie-app de plaats niet precies aangeeft, kan dit nuttig zijn. Daarnaast vind ik het leuk om de app aan te zetten als ik onderweg ben, waardoor ik weet wanneer ik bijvoorbeeld met de bus langs het huis van mijn neef of de school van mijn zus kom, of hoeveel kilometer ik op dit moment van mijn vorige vakantiebestemming vandaan ben.

schermafbeelding van Ariadne GPS schermafbeelding van Ariadne GPS

Verbeterpunten voor de app

Er zijn een paar punten die verbeterd kunnen worden aan Ariadne. Zo zit er ook een kompas in de app, maar dat functioneert naar mijn idee niet goed. Bovendien zegt hij bij mij sinds een paar maanden standaard dat het GPS-signaal onbetrouwbaar is en dat ik WiFi-verbinding heb, ook als dat niet zo is. Ik weet niet of iedereen dat probleem ervaart. Tenslotte zou ik wel wat meer uitleg willen hebben over het gebruik van de kaart, want deze vind ik vrij lastig te bedienen. Er is geen goede Help-functie aanwezig.

Conclusie over Ariadne GPS

Al met al vind ik Ariadne een erg handige en leuke app, die ik al een aantal jaar met veel plezier gebruik. Soms is het handig om te weten waar je bent, op een ander moment gebruik ik de app gewoon voor de fun. Ben je geïnteresseerd? Ga voor meer informatie naar de site van de ontwikkelaar (Engels) of download de app uit de App store.

Auteur: Lucas de Jong

De nieuwste blogs lezen? 

Abonneer je nu op onze nieuwsbrief en ontvang maandelijks onze nieuwste blogs. Meld je hier gratis aan!

Meld je aan
Close

Inschrijven bij We Are Ctalents

Vul hieronder jouw gegevens in om gratis en vrijblijvend toegang aan te vragen tot onze trainingen en onze discussiegroep. Wij nemen daarna contact met jou op.