Lucas (blind) studeerde Communicatie

Ik ben Lucas de Jong (24 jaar). Ik schrijf artikelen voor deze website en ben ervaringsdeskundige. Ik ben blind en heb ik een studie Communicatie- en informatiewetenschappen aan de universiteit afgerond. Ik had al ruim voordat ik ben begonnen met mijn studie contact opgenomen met de studentendecaan van de universiteit, die mij heeft doorverwezen naar de juiste studieadviseur. Het secretariaat van de opleiding zorgde er vaak voor dat ik op tijd te horen kreeg welke literatuur ik nodig had. Tentamens werden door het secretariaat omgezet naar een Word-document zonder ingewikkelde opmaak. De tentamens maakte ik op een eigen laptop. Ik heb één keer een tentamen mondeling gemaakt omdat het te moeilijk was om dit digitaal om te zetten, vanwege het feit dat er een aantal grafieken in voorkwamen.

Goede vriend overgehouden aan studietijd

Iets waar ik zelf meer moeite mee heb gehad, is het sociale aspect. Dit kwam voornamelijk door het feit dat ik blind ben. Vooral in grote en steeds wisselende groepen, iets wat veel voorkomt op de universiteit, is het behoorlijk lastig om een leuk contact op te bouwen. Uitgaan deed ik niet graag vanwege de harde muziek en de onoverzichtelijkheid van de situatie. Op andere manieren heb ik wel meer contact kunnen maken. Zo ben ik drie jaar actief lid geweest van de studievereniging van mijn studie. Het was gemakkelijker om contact te maken in die groep omdat ik op een gegeven moment de andere actieve leden kende. Daarnaast ben ik ondanks mijn blindheid na anderhalf jaar op kamers gaan wonen. Via mijn studentenhuis heb ik iemand leren kennen waar ik nog steeds goed bevriend mee ben.

Ook blind? Word lid van onze community

Wil jij ervaringen uitwisselen over studeren met een visuele of auditieve beperking? Meld je aan voor onze community!

De nieuwste blogs lezen? 

Abonneer je nu op onze nieuwsbrief en ontvang maandelijks onze nieuwste blogs. Meld je hier gratis aan!

Meld je aan
Close

Inschrijven bij We Are Ctalents

Vul hieronder jouw gegevens in om gratis en vrijblijvend toegang aan te vragen tot onze trainingen en onze discussiegroep. Wij nemen daarna contact met jou op.