Lieke volgde met succes de master Fiscale economie

Lieke (28) is doof en heeft een duale hbo-studie Accountancy afgerond. Vervolgens heeft ze de premaster en de master Fiscale economie gedaan op de universiteit, ook hiervoor is ze geslaagd. Bij haar hbo- en premasteropleiding maakte ze gebruik van een gebarentolk Nederlandse gebarentaal (NGT), tijdens haar master had ze een schrijftolk. Het leukste aan haar studie vond ze de projectgroepen, waarin ze samen met medestudenten aan een bepaald onderwerp werkte. Ze had dan ook geen problemen op sociaal gebied tijdens haar studie: “Ik had goed contact met de medestudenten, kon goed meegaan met de groep. We spraken ook wel eens buiten studietijd af voor een borrel.” Bij die afspraken had ze geen tolk nodig, omdat ze goed kan liplezen en redelijk verstaanbaar is.

Open zijn over je auditieve beperking

Ook op andere vlakken heeft Lieke weinig problemen gehad tijdens haar studie. “Ik had op het hbo wel even moeite met mijn scriptie, maar dat lag aan het scriptieonderwerp en niet aan het feit dat ik een auditieve beperking had”, aldus Lieke. Het enige waar Lieke door haar doofheid moeite mee had, was correct Nederlands schrijven, omdat Nederlandse gebarentaal een andere grammatica heeft dan standaard Nederlands. Ze geeft dan ook als tip om het aan te geven aan docenten als je moeite hebt met taal, zodat zij er rekening mee kunnen houden of je ermee kunnen helpen. Daarnaast zegt ze dat het verstandig is om open te zijn over je auditieve beperking: “Zorg dat je contact hebt met decanen en zorg dat docenten op de hoogte zijn van het feit dat je doof of slechthorend bent. Vertel het ook aan medestudenten, en zeg hoe ze met jou kunnen communiceren.”

Meld je aan voor Ctalents community

Ben jij ook doof of slechthorend? En wil je succesvol studeren? Kom dan bij onze community!

 

De nieuwste blogs lezen? 

Abonneer je nu op onze nieuwsbrief en ontvang maandelijks onze nieuwste blogs. Meld je hier gratis aan!

Meld je aan
Close

Inschrijven bij We Are Ctalents

Vul hieronder jouw gegevens in om gratis en vrijblijvend toegang aan te vragen tot onze trainingen en onze discussiegroep. Wij nemen daarna contact met jou op.