Kleding maakt de blinde vrouw

Wendy houdt van mooie kleren. Ze voelt zich prettig als ze weet dat ze er goed uitziet. Maar hoe koop je kleding als je blind bent? In deze blog vertelt ze hoe zij dat aanpakt.

Mijn moeder zag op het blindeninstituut waar ik als kind naar school ging, weleens kinderen die er niet zo verzorgd uitzagen. Nu is dat op een school waar ziende kinderen op zitten ook zo, maar zij vond dat ík er wél goed uit moest zien, juist omdat ik het niet zelf kan zien. Ja, mijn moeder was gek op uiterlijke verzorging. Kleding, make-up, alles moest bij elkaar passen qua kleur en stijl. En dat moest dus ook voor mij gelden.

Zelf vond ik het vroeger niet zo belangrijk hoe ik erbij liep, als mijn kleding maar lekker zat. Inmiddels is dat veranderd. Nu vind ik het wél belangrijk en ook leuk om mooie, comfortabele kleding te dragen. Complimentjes krijgen is toch leuk?

Kleding kopen als je blind bent, waar let ik op?

Kleding of wat dan ook kopen doe ik nooit alleen, maar altijd met mijn man en/of vrienden en vriendinnen. Als ik dan in een winkel ben, kijkt mijn man of iets mij past of niet. Zelf let ik op hoe de stof en het model aanvoelen en of het kledingstuk lekker zit.

Mijn man of vrienden vertellen ook welke kleur of kleuren erin zitten. Dat herhaal ik dan voor mezelf: hoe klinkt die kleur, hoe voelt die klank. En ik vraag natuurlijk aan mijn man, of aan degenen die met mij mee zijn, of die kleur mij staat. Daarop maak ik mijn keuze en als ik het niet weet, vraag ik nog eens of het wel kan, of wat ik er eventueel bij kan dragen. Heb ik al zoiets in mijn kast, of kan ik het combineren? Zo doe ik dat ook met veelkleurige kleren.

 

Desigual: het favoriete kledingmerk van Femke.

Favorieten

Natuurlijk heb ik ook een favoriet kledingmerk: Desigual. Dit merk heeft kleding die vrolijk oogt. Kleurig, maar ook met veel voelbare details. Zoals voelbare figuren op de kleding, of strikjes. De stof heeft meestal iets herkenbaars, zodat je echt kunt voelen dat het Desigual is. Of mijn geheugen is gewoon goed, dat kan ook, ha ha.

Ik heb niet echt een vaste kledingwinkel waar ik altijd kom.

Kleding opbergen

Kleding opbergen in een kast vind ik lastig. Ik heb nog steeds geen eenduidig systeem gevonden om mijn kledingstukken zo te ordenen dat ik ze zelfstandig kan pakken. Systemen van stapels geordend op kleur, op lange/korte mouwen, enzovoort willen niet echt helpen. Braillebriefjes erop helpt wel even, maar als het dan uit de was komt, ligt het vaak toch weer net anders op de stapel.

Het zou geweldig zijn als iemand tips of ideeën heeft voor een handig opbergsysteem. Laat het mij dan weten via de redactie van We Are Ctalents. Zij kunnen de reacties naar mij doorsturen.

Auteur: Wendy van der Meer

De nieuwste blogs lezen? 

Abonneer je nu op onze nieuwsbrief en ontvang maandelijks onze nieuwste blogs. Meld je hier gratis aan!

Meld je aan
Close

Inschrijven bij We Are Ctalents

Vul hieronder jouw gegevens in om gratis en vrijblijvend toegang aan te vragen tot onze trainingen en onze discussiegroep. Wij nemen daarna contact met jou op.