Kijktip: De Kennis van Nu over slechthorendheid

doof/slechthorend tech Nov 05, 2018

De Kennis van Nu maakte een aflevering over slechthorendheid. Voor mensen die slechthorend zijn is het lastig om anderen goed te verstaan in een rumoerige omgeving. Dat kan een behoorlijke impact heben. Elisabeth van Nimwegen en Diederik Jekel onderzoeken wat er precies aan de hand is als geluiden niet goed binnenkomen. 

Goed horen is niet alleen een kwestie van goede oren, maar ook van een fit brein. Hoe beter je concentratievermogen, je taalvaarvaardigheid en je werkgeheugen, hoe makkelijker je je gesprekspartner op een druk feestje kan verstaan. Diederik, die zelf vaak bekaf is na een gesprek in een lawaaierige omgeving, wil weten hoeveel inspanning hij moet leveren om anderen goed te kunnen verstaan. Daarom laat hij door cognitief psycholoog Adriana Zekveld op de Vrije Universiteit in Amsterdam zijn pupilgrootte opmeten.

Focussen op gesprekspartner kost meer moeite

Terwijl Diederik ontdekt welke geheimen zijn ogen over zijn gehoor vertellen, spitst Elisabeth haar oren in het geluidlokalisatie laboratorium van neurowetenschapper Marc van Wanrooij. Aan de Radboud Universiteit Nijmegen doet hij onderzoek naar richtinghoren. Want wie moeite heeft te bepalen uit welke richting een geluid komt, heeft in een drukke omgeving extra veel moeite zich te focussen op zijn gesprekspartner.

Toekomst: een slim gehoorappraat

Voor precies dit probleem zoekt Elia Formisano, neurowetenschapper aan de Universiteit Maastricht, een oplossing. Zijn doel: een gehoorapparaat ontwikkelen dat uit de hersenactiviteit kan afleiden naar welk geluid iemand wil luisteren en dan precies dat geluid versterkt. Diederik werpt zich op als proefkonijn en laat zijn hersens uitlezen. De vraag is of het de onderzoekers lukt om te bepalen waar hij naar luistert.

Uitzending terugkijken

Bekijk de aflevering Verstoord Gehoor over slechthorendheid nu terug op de website van De Kennis van Nu.

De Kennis van Nu - Slechthorend. Verstoord Gehoor.

De Kennis van Nu -Verstoord Gehoor.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

De nieuwste blogs lezen? 

Abonneer je nu op onze nieuwsbrief en ontvang maandelijks onze nieuwste blogs. Meld je hier gratis aan!

Meld je aan
Close

Inschrijven bij We Are Ctalents

Vul hieronder jouw gegevens in om gratis en vrijblijvend toegang aan te vragen tot onze trainingen en onze discussiegroep. Wij nemen daarna contact met jou op.