Hulpmiddelenvrees? Helemaal niet nodig!

doof/slechthorend werken Mar 03, 2020

Martine heeft een auditieve beperking en werkt bij het Koninklijk Nederlands Geleidehonden Fonds. Ze begon zonder extra hulpmiddelen, maar overwon haar schaamte en schakelde hulp in om geschikte hulpmiddelen voor op haar werk te vinden.

Auteur: Martine Muizelaar 

Fotograaf: Ron Baltus

Toen ik wist dat in vaste dienst kwam bij KNGF ben ik meteen op zoek gegaan naar hulp wat betreft het horen op het werk. Een adviesbureau heeft een werkplekonderzoek gedaan.

 

Foto gemaakt door: Ron Baltus

Roger Pen

Nu heb ik een streamer met daarbij een Roger Pen. Die pen functioneert ook als microfoon en daar was ik nog niet echt wijs mee. Mij werd geadviseerd deze in bepaalde situaties toch in te zetten. 

Het was even doorzetten, maar deze week heb ik dat ook echt gedaan. Wauw, wat ging dat goed! Ik kon bijna alles verstaan en iedereen vond het leuk om de pen steeds door te geven. Ook op mijn eigen werkplek kan ik mijn collega’s al beter verstaan. Daar komen binnenkort nog andere oplossingen bij (voor de telefoon), maar nu ben ik al heel blij. 

Hoorapparaten

Sinds twee weken draag ik nu ook nieuwe hoorapparaten. De oude waren vijf jaar oud en in die vijf jaar is mijn gehoor flink achteruit gegaan. Hoge geluiden werden steeds minder en zijn op de nieuwe apparaten ‘erbij gezet’. 

Nu hoor ik weer veel meer, meerkoetjes (maken die geluid?? 😂), sleutels die rinkelen, kinderen die verderop spelen, een vriendin die ik nu goed versta (echt zo apart om te merken), de TV zonder koptelefoon 😳 en nog veel meer. Het is wel heel vermoeiend in het begin maar wat is het fijn om direct mee te kunnen praten, niet steeds te hoeven vragen of raden, of je heel hard te moeten concentreren. 

De schaamte voorbij

En dan te bedenken dat het zo moeilijk was (en is) om toe te geven aan deze hulpmiddelen. Schaamte, je gevoel van onafhankelijkheid verliezen, toegeven aan je beperkingen, enzovoort... Het heeft mij zo ontzettend veel gegeven, ik ben dankbaar dat ik gebruik kan en mag maken van dit alles en dat mijn werkgever en collega’s zo geweldig meewerken.

Hulpmiddelenvrees is dus helemaal niet nodig! Hulpmiddelen maken mij juist onafhankelijk!

De nieuwste blogs lezen? 

Abonneer je nu op onze nieuwsbrief en ontvang maandelijks onze nieuwste blogs. Meld je hier gratis aan!

Meld je aan
Close

Inschrijven bij We Are Ctalents

Vul hieronder jouw gegevens in om gratis en vrijblijvend toegang aan te vragen tot onze trainingen en onze discussiegroep. Wij nemen daarna contact met jou op.