Even voorstellen: Wendelina Timmerman van Hooridee

We Are Ctalents verzorgt samen met Hoorexpert en Hoorideeworkshops over hoorhulpmiddelen op de werkplek. De volgende WOW workshop Hoormiddelen is op dinsdag 25 september. Om de medewerkers van die twee organisaties alvast een beetje te leren kennen, interviewt Lucas hen. Dit keer: Wendelina Timmerman van Hooridee. Het interview met Karin van den Berg van Hoorexpert vind je hier.

Wie ben je en wat doe je?

“Ik ben Wendelina Timmerman en ik heb 17 jaar geleden Hooridee opgericht. Bij Hooridee gaan we voor goed leven en werken met gehoorverlies. Wij helpen mensen met een auditieve beperking om alles eruit te halen wat erin zit, zowel technisch als communicatief. We weten uit ervaring wat gehoorverlies betekent in de praktijk.”

Wendelina Timmerman (Foto: © Hanske Kroon)

Wat zijn je hobby’s en passies?

“Aikido is een belangrijke passie. Dat doe ik al 30 jaar. Het is een Japanse vechtkunst, waarbij je leert om de kracht van de ander om te buigen, zodat er als het ware een cirkelvormige beweging ontstaat. Aikido kun je zonder hoorapparaten doen.

Nog een paar passies: als ik tijd heb lees ik stapels boeken. Verder hou ik van de zee en van gezellig eten met vrienden. Ik vind het enorm leuk om mensen met elkaar in contact te brengen.”

Naast wie zou je weleens in het vliegtuig willen zitten?

“Naast de Dalai Lama. Het is een heel humoristische man met een aanstekelijke lach en daarom kun je niet alleen letterlijk, maar ook figuurlijk met hem vliegen. Het lijkt mij bijzonder om te praten over de schoonheid en de pijn van het leven. Maar eigenlijk hoef ik helemaal niet met hem te praten. Alleen al in stilte naast hem zitten lijkt me bijzonder. Op dat moment samen in die stilte zijn, dat lijkt me een hele mooie reis om te maken.”

Welke gebeurtenis heeft je leven veranderd?

“Dat is het moment dat ik tijdens een sabbatical besloot om met mensen met gehoorverlies te gaan werken. Dit was de vonk waarmee Hooridee begon. Als ik kijk naar mijn werk, dan is de dag dat ik solo-apparatuur ging gebruiken een onvergetelijk moment. Dat was zo verbazingwekkend, ik wist niet wat me overkwam.

Wat doet Hooridee?

“Kort gezegd, doen wij aan coaching, opleiding en training:

  • Coaching: wij coachen individuele klanten en teams.
  • Opleiding: wij leiden op tot coach gehoorverlies en we geven workshops over verschillende onderwerpen.
  • Training: wij trainen professionals., waaronder audiciens, arbeidsdeskundigen, bedrijfsartsen., re-integratiemanagers en audiologische centra.

Verder helpen we met  beleidsontwikkeling, adviseren we bedrijven en organisaties en geven we internationaal lezingen en presentaties."

Waarom heb je Hooridee opgericht?

“Ik ben ertegenaan gelopen dat ik genoegen moest nemen met bepaalde hulpmiddelen. Als ik uit ging zoeken of het beter kon, kon het ook beter. Bijvoorbeeld betere afstelling van hoorapparaten, betere techniek en betere akoestiek, zodat ik mijn werk als fysiotherapeut en haptotherapeut – wat ik toen heel leuk vond – kon blijven doen.

Als je gehoorverlies hebt of al een doorgewinterde slechthorende bent, komt er steeds weer een moment dat je iets nieuws moet gaan regelen of iets moet verwerken. Wij begeleiden en coachen mensen met gehoorverlies om deze nieuwe stappen te kunnen zetten en vragen te beantwoorden. Vragen die we krijgen, zijn bijvoorbeeld: ‘Ik heb hoorapparaten maar geloof dat het beter kan’, ‘Ik doe vergaderingen maar loop tegen het een en ander aan’, ‘Ik ben vaak moe van het luisteren’, ‘Ik wil leren omgaan met mijn schaamte’ of ‘Mijn leidinggevende vindt dat ik meer uit mijn schulp zou moeten kruipen.’”

Wat doe je bij Hooridee?

“Behalve coaching, opleiding en training bedenk ik concepten en verbeteringen om met gehoorverlies om te gaan. In het veld van gehoorverlies breng ik mensen met elkaar in contact. Daarnaast geef ik training en coaching op het gebied van tinnitus."

Wat vind je het leukste aan het werken met mensen met gehoorverlies?

"Er gaat altijd een wereld voor de mensen open als ik alle mogelijkheden bespreek die er zijn. Het blijkt in teams niet alleen belangrijk voor mensen met gehoorverlies. Het toepassen van de spelregels van gehoorverlies kan elk team heel erg vooruit helpen.”

Wat hoop je te bereiken in de samenwerking met Ctalents?

“Hooridee heeft de afgelopen 17 jaar unieke expertise opgebouwd met name op het gebied van gehoorverlies en werk. Het is mijn missie om deze expertise aan zoveel mogelijk mensen en professionals over te dragen.”

Auteur: Lucas de Jong

Wil jij deelnemen aan de 'WOW' Workshop Hoormiddelen? Meld je dan hier aan voor de workshop!

De nieuwste blogs lezen? 

Abonneer je nu op onze nieuwsbrief en ontvang maandelijks onze nieuwste blogs. Meld je hier gratis aan!

Meld je aan
Close

Inschrijven bij We Are Ctalents

Vul hieronder jouw gegevens in om gratis en vrijblijvend toegang aan te vragen tot onze trainingen en onze discussiegroep. Wij nemen daarna contact met jou op.