Een pijnlijk compliment

doof/slechthorend werken Feb 10, 2020

Op 20 november vorig jaar vond de Nationale Werkbezoekdag plaats. Op die dag konden werkzoekenden bij honderden bedrijven een kijkje nemen. Dat deed ook blogger Jessica. Ze zoekt werk en ging in Leiden op werkbezoek bij het Hoogheemraadschap van Rijnland.

Auteur: Jessica Langenhoff

Op werkbezoek bij werkgevers in de regio. Wat een goed initiatief! Ik ging naar het Hoogheemraadschap van Rijnland in Leiden, één van de 21 waterschappen in Nederland.

Het gebouw had ik snel gevonden en al gauw was ik in gesprek met een medewerkster van deze organisatie en twee andere werkzoekenden. Leuk om elkaar te leren kennen! Ik gaf aan dat ik belangstelling had voor één van de vacatures op de website. Ik zei dat ik ook nog een andere vacature had gezien, maar dat die mij wat te zwaar leek. Meteen reageerde een van de andere werkzoekenden, een vrouw HR-achtergrond en veel ervaring in projectmanagement. Wat mijn achtergrond is en wat ik zoek, daar waren we nog niet aan toe gekomen. En toch wist ze me meteen te vertellen: “Die baan is prima geschikt voor jou, je onderschat jezelf, dat kun jij best…” 

Gehoord en gezien worden

Een pijnlijk compliment, vond ik dat. De vrouw bedoelde het goed, dat gaf ze later ook aan. En toch ging hier iets niet lekker. Ze sprak een oordeel uit over mij. Verpakt in een compliment, maar toch een oordeel. Ze had nog bijna geen informatie. En ik zou maar al te graag willen dat ik die zwaardere functie inderdaad aankon. Omdat ze haar oordeel al uitsprak voor ze wist wat mijn situatie is, voelde ik me niet gezien en gehoord. Dat gaf mij een eenzaam gevoel. Jammer. 

Leren omgaan met mijn beperkingen

Mijn eigen enthousiasme heeft me in het verleden al te vaak in de verleiding gebracht om het te proberen. Met hele nare gevolgen, voor mij, de werkgever en mijn omgeving. Het is verdrietig genoeg dat ik dat niveau niet meer ga halen.  “Nog niet…”, zei de vrouw. “Nooit meer" dacht ik. Mijn gehoor wordt langzaam slechter en ook de rest van mijn lijf loopt voor op mijn kalenderleeftijd. Hoewel, de wonderen zijn de wereld nog niet uit. Je blijft stiekem hopen… Als ik nou eens héél hard werk? 

Ik gaf aan dat ik om gezondheidsredenen bewust kies voor een functie ‘onder mijn niveau’, die ik ook op langere termijn kan volhouden. Een functie waarbij ik ook nog wat energie overhoud om goed voor mezelf te zorgen en leuke dingen te doen in mijn vrije tijd. Ik heb nou eenmaal een onderhoudsintensief lichaam en ook de contacten met artsen, apotheek, audicien, enzovoorts kosten veel tijd. 

Openheid over je situatie

De vrouw had nog meer te melden: ik moest vooral niet open zijn over mijn gezondheidssituatie. Daarmee zou ik mijn eigen kansen verpesten. Daar sta ik anders in, door schade en schande wijs geworden. Maar ook omdat ik me niet schaam en denk dat openheid me uiteindelijk het verste brengt. Als mensen in mijn omgeving niet weten van mijn beperking en mijn gebruiksaanwijzing, kunnen ze er ook geen rekening mee houden. Voor succes op het werk is een beetje kennis van mijn 'gebruiksaanwijzing' essentieel. 

Bloggen voor Ctalents

Dit is precies de reden waarom ik graag blog voor Ctalents: omdat ik ga voor openheid over het leven en werken met een (gehoor)beperking. En omdat ik graag andere mensen op weg help. Collega werkzoekenden en mensen die op welke manier dan ook in contact komen met mensen met een beperking. Want we willen graag gezien en gehoord worden – in onze sterke kanten, in wat we een werkgever en onze collega's te bieden hebben, maar ook in onze beperkingen en wat er voor nodig is om daar goed mee te leven.

 

Close

50% Compleet

Inschrijven bij We Are Ctalents

Vul hieronder jouw gegevens in om gratis en vrijblijvend toegang aan te vragen tot onze trainingen en onze discussiegroep. Wij nemen daarna contact met jou op.