Een laptop kiezen als je minder goed ziet

Laurie werkt al sinds haar vroege jeugd met laptops. Intussen heeft ze er al verschillende versleten. Onlangs moest ze weer op zoek naar een nieuwe. Graag vertelt ze waar ze dan allemaal op let.

Vanaf mijn jeugd werk ik al met laptops. Ik weet nog goed wanneer ik mijn eerste laptop kreeg, namelijk op de eerste schooldag in groep 5. Ik moest toen nog acht worden. Nu zijn we negentien jaar verder en heb ik al een aantal laptops gehad. Een paar weken geleden was het weer zo ver, ik had een nieuwe nodig.

Hoe het begon

Mijn eerste drie laptops werden nog vergoed door het UWV. Deze waren namelijk vooral voor school. De eerste twee laptops waren op een gegeven moment niet meer toereikend om mijn schoolwerk op te kunnen doen. De school wilde mijn toetsen op een usb-stick aanleveren, maar ik had nog geen usb-poorten. Daarom moesten de goeie ouwe diskettes gebruikt worden. 

Diskettes waren nogal kwetsbaar. Voor mij ging dat zo niet langer, maar het was eigenlijk nog te vroeg voor een nieuwe aanvraag. Zo’n nieuwe aanvraag kon toentertijd slechts om de vijf jaar worden ingediend bij het UWV. Maar toen het scharnier van mijn beeldscherm als geluk bij een ongeluk afbrak en alleen met ducktape nog vastgezet kon worden, ging het toch allemaal heel snel.

Mijn derde laptop ging na de middelbare school ook nog mee naar het eerste jaar van mijn studie. Maar ook deze laptop werd op den duur traag, het toetsenbord viel uit elkaar, de muis gaf kortsluiting, hij was gewoon op. Dus, tijd voor een modernere machine. Deze werd echter niet meer vergoed door het UWV, want die regeling was niet meer van kracht. Jammer, maar helaas. En ook volkomen logisch, want laptops werden meer regel dan uitzondering.

Na een aantal jaren ging mijn schermlezer (daar lees ik de computer mee in spraak en braille) moeilijk doen.

Tijd voor een MacBook

Omdat mijn schermlezer dus moeilijk ging doen en ik nog lang geen nieuwe mocht aanvragen, besloot ik over te stappen op een MacBook. Ik heb daar ook heel wat jaren met veel plezier mee gewerkt. Dat plezier verging mij echter de laatste paar maanden. Ik kon bepaalde programma’s niet tot nauwelijks (meer) gebruiken en VoiceOver bleef steeds vaker hangen. Dat zijn slechts een aantal van de frustraties die ik kreeg. Op kantoor werk ik met Windows en een andere schermlezer en ik vond dat op den duur een stuk prettiger werken. Het werd weer tijd om terug te switchen naar Windows.

MacBook met brailleleesregel (Alva 640 Comfort)

 

MacBook met brailleleesregel (Alva 640 Comfort)

Waar let ik op

Bij het zoeken naar een nieuwe laptop heb ik op een aantal dingen gelet. Is de laptop snel? Heeft de laptop een groot werkgeheugen en genoeg opslagcapaciteit? Ook al zie ik het niet, toch let ik ook op wat schermdetails. Ik heb niet zo’n groot scherm nodig, dus een klein scherm (13,3 inch) is voor mij voldoende. Als het even kan wil ik ook een mat scherm, want van een glanzend scherm krijg ik last van mijn ogen.

De nieuwe laptop die ik uiteindelijk koos, heeft wél een glanzend scherm. Rare keus, zul je nu denken, maar dat heeft te maken met het toetsenbord. Deze laptop, een model van Hewlett-Packard uit de Envy 13-serie, bevat namelijk alle toetsen die ik nodig heb. Een andere laptop die ik op het oog had, had wel een mat scherm, maar er ontbraken toetsen op het toetsenbord: Home, Page-up, Page-down, End en Insert zaten er niet op. Dit zijn wel toetsen die in de commando’s voor de schermlezer gebruikt worden en ook gewoon heel handig zijn, dus die heb ik gewoon nodig. Dan maar een glanzend scherm, de helderheid kun je immers aanpassen.

Verder had ik geen vereisten, behalve dan dat er genoeg usb-poorten op moesten zitten. Ik heb nu een goede laptop gevonden en ik hoop met deze nog heel lang te kunnen werken.

Auteur: Laurie Lans

Oproep

Vind jij het kiezen van een goede laptop ook zo lastig? Als je zichtproblemen hebt, let je tenslotte op heel andere dingen dan ‘normale’ computergebruikers. Heb jij een computer of laptop waar je heel tevreden (of juist ontevreden) mee bent? En wil jij jouw ervaringen daarmee met de community delen? Stuur ze dan naar [email protected].

De nieuwste blogs lezen? 

Abonneer je nu op onze nieuwsbrief en ontvang maandelijks onze nieuwste blogs. Meld je hier gratis aan!

Meld je aan
Close

Inschrijven bij We Are Ctalents

Vul hieronder jouw gegevens in om gratis en vrijblijvend toegang aan te vragen tot onze trainingen en onze discussiegroep. Wij nemen daarna contact met jou op.