De ‘OrCam MyEye’ herkent gedrukte tekst, producten en gezichten

Er zijn tegenwoordig fantastische hulpmiddelen waarmee informatie toegankelijk gemaakt kan worden voor blinden en slechtzienden. Een van deze hulpmiddelen is de ‘OrCam MyEye’. De OrCam MyEye is een draagbare voorleescamera die zowel gedrukte tekst als producten en gezichten kan herkennen. Visio Nijmegen organiseerde een demodag waar ik, Noor (23), de kans kreeg om dit technologische hoogstandje te testen. 

De OrCam MyEye en de OrCam MyReader

Om te beginnen is het handig om te weten dat er twee varianten van de OrCam zijn. De Orcam MyReader en de Orcam MyEye. De OrCam MyReader kan alleen tekst herkennen en de OrCam MyEye is uitgebreider en kan ook gezichten en producten herkennen. Die producten en gezichten dien je wel eerst op te slaan. De variant die ik heb getest is de OrCam MyEye. Maar hoe werkt dit apparaat precies? In onderstaande video wordt helder uitgelegd hoe de OrCam MyEye werkt.

De demo

Noor test de OrCam MyEye

Foto: de OrCam MyEye testen

Er waren veel geïnteresseerden afgekomen op de demodag. Ik wachtte dus rustig af tot het mijn beurt was om het apparaat te testen. Toen de OrCam MyEye bij mij was aangekomen kreeg ik een bril op met aan het rechterpootje een cameraatje. Dit cameraatjes blijft door middel van magneetjes vastzitten. Aan het cameraatje zit een snoertje vast waaraan een bedieningskastje is  bevestigd. Je zou het cameraatje ook aan je eigen bril kunnen bevestigen indien je een bril draagt. Wanneer je geen brildrager bent of lenzen draagt, zoals ik, kun je de camera bevestigen aan een willekeurige bril zonder sterkte.

Vervolgens kreeg ik een folder in mijn handen. Met mijn vinger moest ik de tekst aanwijzen en plots begon het apparaat te praten. Het geluid zit vlakbij je oor dus je hoeft niet bang te zijn dat je het niet goed verstaat. Er is ook een mogelijkheid om oortjes te bevestigen zodat niet iedereen mee kan luisteren.

Toen ik de Orcam MyEye ophad kwam er iemand met zijn pols voor de camera en de OrCam MyEye begon te vertellen hoe laat het was. De OrCam MyEye is dus zo ingesteld dat het vertelt hoe laat het is wanneer je je pols voor de camera houdt, óók als je geen horloge draagt. Een super functie voor iedereen die geen klokken kan lezen.

Ik merkte wel dat het bedienen van de Orcam MyEye wat training vergt. De gebaren die je moet maken met je vingers, het bedieningskastje en de manier waarop je de camera richt zijn allemaal dingen waarmee je moet leren omgaan. Voor blinde mensen is het apparaat overigens iets lastiger te bedienen. Immers moet je zelf aanwijzen welke tekst je voorgelezen wilt hebben. Door veel te oefenen is het echter ook voor blinden mogelijk om de OrCam te bedienen.

Voordelen van de OrCam tijdens het studeren of op werk

Waar ik met name op zoek naar was, was de toegevoegde waarde van dit hulpmiddel tijdens het studeren of op werk. Dit werd mij duidelijk tijdens de demo. Wat naar mijn mening de handigste functie is, is de voorleesfunctie. De OrCam maakt een foto en leest direct de tekst voor die zich voor je bevindt: kranten, boeken, een menu in een restaurant of tekst op informatieborden. Zelfs de tekst op een computer of smartphone kun je laten voorlezen.

De camera van de OrCam kan alles lezen wat normaal gesproken iemand die 100% ziet ook kan lezen. Een PowerPointpresentatie die je klasgenoten achterin de klas kunnen lezen, kan de OrCam dus ook voorlezen vanaf diezelfde afstand. Je moet de camera wel even de tijd geven om een foto te maken. Wat helaas niet mogelijk is met de OrCam is het opslaan van foto’s die je neemt. Je kunt dus niet een foto van een bladzijde van een studieboek maken, opslaan en later bekijken op een laptop.

Naast de voorleesfunctie heeft de OrCam MyEye de mogelijkheid om 100 namen en 150 producten op te slaan. Wanneer je met de OrCam MyEye een vergaderruimte of klaslokaal binnenloopt en wilt weten welke collega’s of klasgenoten er allemaal aanwezig zijn, richt je de camera op de personen in de ruimte en de OrCam MyEye vertelt je wie er in de ruimte zijn. Je moet dan wel eerst alle gezichten van je collega’s of klasgenoten hebben opgeslagen in het apparaat zodat hij de gezichten kan herkennen. Hetzelfde geldt voor de producten die de OrCam MyEye kan herkennen. Je kunt vertrouwde producten vinden die je eerder hebt opgeslagen in het menu zoals creditcards of bankbiljetten.

Nieuwsgierig naar de OrCam MyEye?

De OrCam MyEye ging al mijn verwachtingen te boven. Ik ben dan ook erg benieuwd hoe dit hulpmiddel zich verder zal ontwikkelen. Op dit moment is het nog wel een prijzig apparaat. De OrCam MyReader is rond de 3.100 euro en de prijs van de Orcam MyEye ligt rond de 4.100 euro. Er zijn meerdere leverancier die de OrCam leveren. Leverancier Optical Low Vision Services, heeft contracten met zorgverzekeraars Menzis en Zilveren kruis. Hierdoor is het mogelijk om de OrCam MyReader bij gebruik in de thuissituatie vergoed te krijgen. De Orcam MyEye wordt tot op heden nog niet wordt vergoed door een zorgverzekeraar. Middels hulpmiddelenleverancier Babbage is het mogelijk om de OrCam via het UWV vergoed te krijgen bij gebruik in studie-of werksituatie.

Wil jij de OrCam MyEye of de OrCam MyReader ook uittesten? Kom dan naar de ZieZo-beurs op vrijdag 16 of zaterdag 17 maart 2018. OrCam heeft een eigen stand waar bezoekers het hulpmiddel kunnen testen en informatie kunnen krijgen. Daarnaast kun je ook in de stand van Babbage terecht voor meer informatie over de OrCam. Zij kunnen je met name meer vertellen over het gebruik van de OrCam in studie-en werk situaties.

Auteur: Noor Colpaert 

Lees ook het interview met Abdel, adviseur en jobscoach bij Babbage over de ontwikkelingen op het gebied van hulpmiddelen voor blinden en slechtzienden Wil je op de hoogte gehouden worden van de nieuwste technologische ontwikkelingen op het gebied van hulpmiddelen? Meld je aan bij de community en ontvang onze artikelen in je mailbox!

De nieuwste blogs lezen? 

Abonneer je nu op onze nieuwsbrief en ontvang maandelijks onze nieuwste blogs. Meld je hier gratis aan!

Meld je aan
Close

Inschrijven bij We Are Ctalents

Vul hieronder jouw gegevens in om gratis en vrijblijvend toegang aan te vragen tot onze trainingen en onze discussiegroep. Wij nemen daarna contact met jou op.