Ctaste viert 10-jarig bestaan - interview met Jeroen, medewerker van het eerste uur

blind/slechtziend werken Nov 14, 2017

Jeroen Govaard (35) was één van de eerste medewerkers van restaurant Ctaste, dineren in het donker, dat binnenkort zijn 10-jarig jubileum viert. Hij werkt er nog steeds en is trots op wat het restaurant heeft bereikt. Lucas interviewde hem. “Een werkdag is geslaagd als we een flink aantal mensen een onvergetelijke avond hebben kunnen bezorgen.”

“Ik ben ooit opgeleid als banketbakker omdat ik niet had verwacht dat mijn zicht zo snel achteruit zou gaan. Als slechtziende bakker was het echter moeilijk om aan het werk te komen. Via-via kwam ik toen in contact met Bas de Ruiter, die net bezig was met het oprichten van Ctaste. Ik vond het eerst wel een gek idee, want wie wil er nou dineren in het donker, maar door Bas’ enthousiasme ben ik toch maar eens gaan kijken. Op de openingsdag heb ik meegeholpen in de bediening en de rest is geschiedenis.”

Wat maakt werken bij Ctaste voor jou zo bijzonder?

“Bas is nog steeds eigenaar en ik tekende als eerste werknemer mijn contract. Doordat ik vanaf het begin af aan al zo betrokken ben bij het restaurant, voelt het ook een beetje als mijn kindje. Bas moest in het begin nog veel ontdekken over blindheid en daar heb ik hem als ervaringsdeskundige mee geholpen. We hadden allebei geen horecaopleiding, maar door de ongedwongen sfeer en de aandacht voor de klant is het toch een succes geworden. Ook kan ik met Bas over alles praten wat me dwars zit. Toen ik en paar jaar geleden heel veel verantwoordelijkheden had, nam ik mijn werk te veel mee naar huis en had ik er soms slapeloze nachten van. Ik heb het toen met Bas besproken en werk nu op een plek die beter past bij mijn talenten.”

Ctaste dineren in het donker

Hoe reageren gasten op een diner in het donker?

“Mensen vinden het in het begin wel spannend, maar vinden het ook leuk en grappig om bij ons te eten. De sfeer is luchtig, maar door het diner beseffen ze beter hoe groot de impact van blindheid is op iemands leven. Het zet hen dus aan het denken. We vertellen echter ook over ons eigen dagelijks leven, en dat vinden ze erg inspirerend.”

Wat is het grappigste dat je ooit hebt meegemaakt?

“Omdat de sfeer zo ongedwongen is, worden er veel grapjes gemaakt. Ik kan me een leuke situatie herinneren met een grote jongen en een klein meisje die bij ons kwamen eten. In het donker hadden ze elkaars trui aangedaan. Toen ze naar buiten gingen en weer in het licht kwamen, zag dat er heel grappig uit.”

Wanneer is een dag werken voor jou geslaagd?

“We zijn een hecht team en ik vind dat belangrijk. Het is fijn om ook persoonlijk goed met elkaar om te kunnen gaan, zodat irritaties gemakkelijk kunnen worden uitgesproken. Het is voor mij een echt geslaagde dag, als we na afloop gezellig samen een borreltje kunnen drinken en een flik aantal mensen een onvergetelijke avond hebben bezorgd.”

 Ctaste dineren in het donker

Meer nieuws over blinden en slechtzienden?

Wil jij het laatste nieuws ontvangen over mensen met een visuele uitdaging? Schrijf je in voor onze community. 

De nieuwste blogs lezen? 

Abonneer je nu op onze nieuwsbrief en ontvang maandelijks onze nieuwste blogs. Meld je hier gratis aan!

Meld je aan
Close

Inschrijven bij We Are Ctalents

Vul hieronder jouw gegevens in om gratis en vrijblijvend toegang aan te vragen tot onze trainingen en onze discussiegroep. Wij nemen daarna contact met jou op.