Communicatie in tijden van corona

Foto: Leonardo Valente (via Pixabay)

De afgelopen weken hebben de wereld op zijn kop gezet. Ook in Zwitserland, waar ik woon, zijn we er nog niet aan gewend: het afstand houden, thuiswerken en alle andere maatregelen rondom het coronavirus, maar er omheen kunnen we niet meer. 

Auteur: Renee Iseli-Smits

Vooral voor mensen met een auditieve beperking kunnen sommige maatregelen hen in de communicatie beperken. Zie als slechthorende of dove mens, die afhankelijk is van liplezen, maar eens te communiceren op anderhalve tot twee meter afstand, laat staan hoe dat zou moeten als er mondkapjes worden gebruikt.

Mondkapjes

Oostenrijk heeft onlangs voor openbare ruimten de mondkapjesplicht ingevoerd. Aan de ene kant juich ik deze maatregel juist toe, want ik ben tenslotte de echtgenote van iemand die binnen de risicogroep valt. Alles wat kan helpen om het virus te bestrijden, is welkom.
Aan de andere kant moet ik er niet aan denken ook Zwitserland deze maatregel gaat  voeren. Ikzelf, en met mij nog vele anderen, ben voor de communicatie afhankelijk van het liplezen en mondkapjes zouden mijn communicatie enorm beperken. Wat bijvoorbeeld te denken van het afrekenen bij een kassa waar het bedrag niet wordt getoond? Maar ook communicatie met artsen, apotheken en ziekenhuizen, in geval van nood, zou moeilijk worden. Natuurlijk is ook dit met enige creativiteit op te lossen, maar toch ...

Beeldbellen

Toch is het niet allemaal kommer en kwel. Zo merk ik dat ik vaker gebruikmaak van Whatsapp, FaceTime en Skype met beeldfunctie. Helemaal ideaal is het niet, maar in combinatie met gebruik van Bluetooth, komt het geluid direct in mijn hoortoestellen en dat functioneert nog net iets beter dan alleen bellen.

Zo heb ik onlangs via Whatsapp met een bekende van mij in Engeland gesproken en hebben we elkaar voor het eerst ook gezien. Voor die tijd hadden we hier geen van beiden aan gedacht en hadden we slechts per chat contact.

Ook facetime ik nu vaker met mijn moeder – ik bel haar elke dag – als mijn broer bij haar is. Zelf is ze hier niet zo handig in, maar een paar keer per week zien we elkaar dus toch. Op afstand.

Afstand houden

Wat betreft dit afstand houden: soms vraag ik mij werkelijk af of ook goedhorende en -ziende mensen nu plotseling slechthorend, doof of slechtziend zijn geworden ...

Ondanks alle adviezen via tv, radio en alle (sociale) media, zijn er nog steeds mensen die zich niet aan die adviezen houden. Daarmee brengen ze vooral anderen in gevaar.
Voor niemand is het makkelijk om zo veel mogelijk binnen te blijven en vooral voor mensen met een auditieve beperking kan dit soms complete isolatie betekenen, wat ook mentaal zijn uitwerking heeft. En hoe langer deze maatregelen nodig zijn, hoe ingrijpender ook de mentale gevolgen.

Oproep

Daarom wil ik hier mijn oproep doen aan iedereen met een auditieve beperking:

Blijf sociale contacten onderhouden en blijf (sociaal) in beweging!

Altijd al gebaren willen leren? Grijp nu je kans om dit online te doen. En wilde je niet nog graag die ene cursus (of meerdere cursussen) online volgen? Doen! En als je niet de telefoon kunt pakken, maar wel met videobeeld kunt bellen of chatten? Doen! Werk je thuis? Blijf in contact met collega's via beeld(bellen), appen/chatten/mailen. Het loont zich om te blijven communiceren, voor jezelf én voor anderen.

Ik wens iedereen heel veel goede gezondheid en sterkte in de komende tijd! 

De nieuwste blogs lezen? 

Abonneer je nu op onze nieuwsbrief en ontvang maandelijks onze nieuwste blogs. Meld je hier gratis aan!

Meld je aan
Close

Inschrijven bij We Are Ctalents

Vul hieronder jouw gegevens in om gratis en vrijblijvend toegang aan te vragen tot onze trainingen en onze discussiegroep. Wij nemen daarna contact met jou op.