Blind of slechtziend? Vijf apps voor je smartphone

Blind of slechtziend, je wilt graag zo onafhankelijk mogelijk door het leven gaan. Helaas is je omgeving daar niet altijd op ingesteld. Het is dan fijn dat er voor je smartphone ook apps zijn ontwikkeld die jouw onafhankelijkheid helpen bevorderen. Maar welke apps heb je dan nodig?

 Auteur: Fred van Lierop

Voor mensen met een visuele beperking bestaan er heel wat handige smartphone-apps die je gemis aan visuele mogelijkheden enigszins compenseren en daarmee je onafhankelijkheid bevorderen. Sommige van die apps kent misschien iedereen en andere zijn mogelijk alleen bij een select groepje blinden en/of slechtzienden bekend. 

Toplijst

Van de meest gebruikte apps willen we nu graag eens een toplijst maken. Niet om te bepalen welke app beter is, want dat is al gauw appels met peren vergelijken. Maar gewoon om eens uit te zoeken welke apps door mensen met een visuele beperking als bijzonder praktisch worden ervaren.

We trappen onze toplijst af met vijf apps die naar onze mening voor blinden en slechtzienden waardevol kunnen zijn. Je kunt zelf bepalen of die apps inderdaad ook iets voor jou zijn.

1. Envision AI (iOS/Android)

icoontje Envision AIOntwikkelaar: Envision
Website: letsenvision.com

De app Envision AI geeft blinden en slechtzienden als het ware een extra paar ogen: de app benut de camera van je smartphone en gebruikt kunstmatige intelligentie om je op verschillende manieren te ondersteunen. 

Kom je ergens een tekstbord tegen, dan maak je er met de app een foto van en de app leest voor wat erop staat. Dat werkt ook met bijvoorbeeld krantenberichten, brieven, folders, productetiketten, digitaal ontvangen documenten en tot op zekere hoogte zelfs met handgeschreven teksten. Envision AI kan daarnaast ook vreemde talen, barcodes, kleuren, voorwerpen en gezichten herkennen. Kortom, de app kan je onafhankelijkheid flink bevorderen.

De app is gratis en je mag hem twee weken uitproberen. Daarna kost hij 5,49 euro per maand, of 24,99 euro voor 6 maanden, of 41,99 euro per jaar, of 229,99 euro voor levenslang onbeperkt gebruik. Sporadisch gebruik – niet meer dan tien items laten herkennen per maand  –  blijft echter gratis.

2. EarCatch  (iOS/Android)

icoontje EarctchOntwikkelaar: Soundfocus
Website: earcatch.nl

Als je blind of slechtziend bent, doe je natuurlijk graag mee als je vrienden een avondje naar de bios gaan. Maar geniet je daar ook van als je alleen maar het filmgeluid hoort en van de beelden weinig of niets meekrijgt? Dezelfde vraag mag je ook stellen voor fllms en tv-programma’s die je gezellig thuis op de bank wilt kijken.

De app Earcatch van Soundfocus biedt de oplossing. In deze app vindt je een uitgebreid aanbod aan films en tv-series waarvoor al audiodescriptiebestanden zijn opgenomen. Die kun je downloaden naar je telefoon. Daarna hoef je alleen nog maar je koptelefoon op te zetten of je oortjes in te doen. Zodra de film begint, herkent Earcatch automatisch het filmgeluid en speelt vervolgens keurig synchroon met de filmbeelden de gesproken beschrijving af. De app Earcatch en het gebruik ervan zijn gratis.

3. Ariadne GPS (iOS)

icoontje Ariadne GPSOntwikkelaar: Luca Ciaffoni
Website: ariadnegps.eu

De al wat oudere, Italiaanse app Ariadne GPS is speciaal ontwikkeld voor blinden en slechtzienden, maar ondersteunt meerdere talen, waaronder Nederlands. Deze app kan je precies vertellen waar je bent (in welke straat, op welk nummer, et cetera) en als je op je smartphone de VoiceOver-functie inschakelt, helpt de app je ook te ontdekken wat er allemaal in de buurt aanwezig is. 

Zodra je ergens naartoe wilt, kun je met de app een route bepalen. De app ondersteunt echter geen bocht-tot-bocht-navigatie, maar vertelt je steeds waar je bent. Dus als je even niet meer weet of je de goede kant op gaat, kun je direct informatie over je precieze locatie opvragen. Verder kun je favoriete locaties aangeven, waarna de app je waarschuwt als je bij zo’n plek in de buurt komt. 

De app maakt tevens gebruik van spraak-, geluids- en/of trilsignalen, bijvoorbeeld wanneer je een straat moet oversteken. Is je bestemming te ver om te lopen, dan helpt de app je met bijvoorbeeld de bus of de trein. De app kost 6,99 euro, is te bedienen via spraak en alleen beschikbaar voor de iPhone. 

4. TapTapSee (iOS/Android)

icoontje Tap Tap SeeOntwikkelaar:  CloudSight, Inc.
Website:  taptapseeapp.com

Net als Envision AI helpt de app TapTapSee je met het herkennen van alledaagse voorwerpen. Je tikt tweemaal op het scherm (‘tap tap’’ oftewel ‘tik tik’) om een foto van het voorwerp te maken. Na enkele ogenblikken vertelt de app nauwgezet wat je niet ziet. Tenminste als je de VoiceOver-functie van je smartphone aan hebt staan. 

TapTapSee is ook handig bij het winkelen: je hoeft niet steeds iemand te vragen van wat is dit, wat is dat? De aanschaf en het gebruik van TapTapSee zijn gratis.

5. Be My Eyes (iOS/Android)

icoontje Be My EyesOntwikkelaar: Be My Eyes
Website: bemyeyes.com

Sta je in de supermarkt en zie jij (of TapTapSee) geen verschil tussen bijvoorbeeld een blik tomatensoep en een blik tomaten? Als er geen medewerker in de buurt is om je te helpen, kan je de app Be My Eyes activeren. Je maakt een foto van die twee blikken en met een druk op een noodknop maakt de app verbinding met een vrijwilliger die je vervolgens via een live-videoverbinding vertelt wat er in welk blik zit. 

Het werkt natuurlijk niet alleen in de supermarkt. Sta je bijvoorbeeld op het station en kun je op zo’n rollend display niet goed zien hoe laat en vanaf welk perron jouw trein vertrekt? Maak er met de app een foto van en laat het je vertellen. Voor je onafhankelijkheid maakt het ten slotte een heel verschil of je het een onbekende omstander vraagt, of aan een behulpzame vrijwilliger die er zelf voor heeft gekozen om blinden en slechtzienden daarbij te helpen. Ook Be My Eyes is geheel gratis.

Welke apps zijn jouw favorieten?

Met de genoemde vijf apps is dus niet gezegd dat dit dé apps zijn die jij per se op je smartphone moet hebben. Integendeel, misschien vind jij wel geen van deze deze apps nuttig, maar gebruik je vergelijkbare of totaal andere apps. En daar zijn we nou juist benieuwd naar: welke apps horen volgens jou echt ook in onze toplijst te staan en waarom?


Wil jij ons helpen met het completeren van een universele toplijst van apps voor blinden en slechtzienden? Laat het ons weten, want hoe meer mensen hun favoriete apps aan ons doorgeven, hoe beter we in staat zijn om een écht universele toplijst samen te stellen.

Stuur een lijstje van jouw favoriete iOS- of Android-apps voor blinden en slechtzienden naar: [email protected]

 

Close

50% Compleet

Inschrijven bij We Are Ctalents

Vul hieronder jouw gegevens in om gratis en vrijblijvend toegang aan te vragen tot onze trainingen en onze discussiegroep. Wij nemen daarna contact met jou op.